Grill z bakaliowym sznytem

Informacja prasowa
Warszawa, 27 kwietnia 2018

Jak co roku, pierwszy majowy weekend oficjalnie uważany jest za rozpoczęcie sezonu grillowego. Upragniona majówka i możliwość grillowania jest dla wielu z nas tak ważna, że czekamy na nią cały rok, a pierwsze majowe promienie słońca zachęcają nas do kreatywnego spojrzenia na grillowanie. Co będzie królowało podczas tegorocznej majówki na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim niekonwencjonalne rozwiązania i wyszukane marynaty, które możemy zrobić np. z bakalii. Nie bójmy się eksperymentować i pamiętajmy również o kulinarnych upodobaniach naszych gości. Jak w łatwy i prosty sposób zaspokoić podniebienia każdego? To proste przygotujmy dania, z których każdy będzie mógł wybrać to co lubi najbardziej: grillowane skrzydełka kurczaka w bakaliowym musie dla prawdziwych mięsożerców, bakłażany w pomidorowym sosie posypane chrupiącymi orzechami będą doskonałe dla fanów jarskich potraw, a krewetki w marynacie ze Złotych owoców i limonki, przypadną do gustu smakoszom owoców morza.
Grillowane skrzydełka z żurawinowo – figowym musem
Składniki:
• 12 skrzydełek z kurczaka
• 1 szklanka soku malinowego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 ząbek czosnku
• Szczypta chilli
• 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 100 g Fig duże owoce Bakalland
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka oliwy
Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut, następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.

Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów
Składniki:
• 2 duże bakłażany
• 4 pomidory
• 50 g startego parmezanu
• 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
• 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• Świeża bazylia
• 1 ząbek czosnku
• Sól i pieprz do smaku

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na pół, delikatnie wydrążamy z nich środek. Na patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i wydrążonego bakłażana, aż do uzyskania jednolitej masy. Orzechy siekamy. Gotową masą wykładamy bakłażany i grillujemy przez ok. 40 minut, najlepiej pod przykrytym grillem. Kiedy bakłażany będą odpowiednio miękkie całość posypujemy startym parmezanem i orzechami oraz posiekanymi listkami bazylii.

Grillowane krewetki w sosie ze Złotych owoców i limonki

Składniki:
• Ok 20 krewetek
• 2 limonki
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki sosu teryaki
• 1 ząbek czosnku
• Pęczek świeżej kolendry
• Sól i pieprz do smaku

Do większego naczynia wlewamy oliwę i sok z limonki oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy Złote owoce, sól i pieprz do smaku, sos teryaki i posiekaną kolendrę. Odstawiamy na ok. 30 minut, po tym czasie delikatnie blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy krewetki i odstawiamy na kilka godzin. Następnie krewetki nadziewamy na drewniane patyczki i grillujemy przez ok. 5 minut. Gotowe możemy dodatkowo skropić sokiem z limonki.
__________________________________________________________________________________

Authors
Top