Data publikacji: 2017-01-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 20 stycznia – Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów
Kategoria: Naturalnie Smaczne , Esencje , Zupy , Buliony ,
20 stycznia to ten dzień – Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze – wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.
20 stycznia to ten dzień – Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze – wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.
Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz – z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin – im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:
bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję
bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek
Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.
Domowy
Najbardziej znany to ten tradycyjny – z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
„Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:
Bigos w kilka minut
Składniki:
800 g kapusty białej
3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
250 g kiełbasy cienkiej
cebula biała
2 łyżki koncentratu pomidorowego
majeranek
20 g mąki
pieprz do smaku
olej do smażenia
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.
Z aromatem tymianku
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.
Bigos z tymiankiem
Składniki:
700 g kapusty młodej
Esencja do duszonych mięs Knorr
500 g kiełbasy
2 marchwie
2 cebule
4 pomidory
0,5 pęczka kopru
2 gałązki świeżego tymianku
200 ml wody
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.
Z ogórkami
Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)
Składniki:
0,5 kg kiełbasy
3 duże cebule
0,5 kg ogórków kiszonych
2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
0,5 kg pieczarek
3 duże pomidory
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
3 łyżki oleju
2 szklanki wody-wrzątek
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.
Wege bigos
Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.
Bigos wegetariański
Składniki:
200 g śliwek węgierek
10 pieczarek
5 świeżych pomidorów
Bulion na włoszczyźnie Knorr
5 sztuk ziela angielskiego
4 liście laurowe
duża główka kapusty
cebula biała
3 ząbki czosnku
papryka czerwona
papryka zielona
pęczek koperku
łyżeczka kminku
czerwone wino
łyżeczka ostrej papryki mielonej
pół kostki masła
Sposób przygotowania:
Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.
„Pamiętajmy, że bigos da się mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachęca szef kuchni.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Naturalnie Smaczne , #Esencje , Zupy , Buliony ,