LIFESTYLE Żywienie

3 listopada – Światowy Dzień Kanapki_PRZEPISY

3 listopada – Światowy Dzień Kanapki_PRZEPISY
3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski –

Data publikacji: 2020-11-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 3 listopada – Światowy Dzień Kanapki_PRZEPISY
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki.

3 listopada - Światowy Dzień Kanapki_PRZEPISY LIFESTYLE, Żywienie - 3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki.

Zdrowa, pożywna, smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest kanapka! Już 3 listopada obchodzi swoje święto – znane jako Światowy Dzień Kanapki.

Współcześnie kanapka stanowi synonim wygody, a przy tym jest również jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych form serwowania jedzenia na świecie.

Warto wykorzystać oryginalne, inspirujące przepisy autorstwa erVegana – i świętować Światowy Dzień Kanapki – wspólnie z marką Flora.

Z pewnością będzie pysznie!

Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili

• 2 bułki polne

• 2 łyżeczki margaryny Flora Original

• 1 awokado

• 4 suszone pomidory z zalewy

• 2 garści rukoli

• 1 świeże chili

• sól, pieprz

1. Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Pokrój je na w miarę równe plasterki i oprósz odrobiną soli. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobne paski.

2. Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zaraz po ściągnięciu ze źródła ciepła posmaruj je Florą i ułóż na nich kolejno: plastry awokado, świeże chilli, rukolę oraz posiekane suszone pomidory. Całość na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem i zajadaj ze smakiem, póki kanapka jest ciepła. Smacznego!

Kanapka z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej

• 2 bułki polne

• 2 łyżeczki margaryny Flora Original

• 2 główki czosnku

• ½ jasnozielonej i białej części małego pora

• kilka plastrów grillowanej cukinii

• 2 szczypty ulubionych kiełków

• sól, pieprz

1. Nie obieraj czosnku, ale przekrój jego główki w połowie w poprzek tak, aby było widać pojedyncze ząbki w przekroju. Umieść je w małym naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem około 25 minut, aż miąższ ząbków będzie miękki. Wyciśnij go do małej miseczki i utrzyj z odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj czosnek z Florą.

A to już wiesz?  To dopiero początek, czyli stanowcze NIE dla marnowania żywności

2. Posiekaj pora na małe piórka. Przelej go wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.

3. Cukinię pokrój i zgrilluj.

4. Bułki przekrój na dwie połówki i posmaruj pastą czosnkową. Następnie rozłóż na każdej z nich liście sałaty rzymskiej, plastry grillowanej cukinii. Kolejno posmaruj pastą z pieczonego czosnku, nałóż na nią wcześniej przygotowanego pora. Dodaj kiełki, nałóż drugą połówkę bułki i gotowe. Smacznego!

—–

Flora – 100% roślinna

Idealnym uzupełnieniem diety roślinnej są w 100% roślinne produkty marki Flora — Flora Original, Flora Light i Flora Gold, powstałe na bazie wysokiej jakości olejów roślinnych: słonecznikowego, lnianego i rzepakowego. Produkty stanowią doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Charakteryzuje je także świetny smak. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian, nie zawierają też konserwantów. Flora Light to produkt, po który sięgać mogą także osoby z nietolerancją laktozy. Produkty marki Flora doskonale wpisują się w ideę zbilansowanej diety roślinnej, a przy tym pomagają zadbać o zdrowie serca.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
3 listopada - Światowy Dzień Kanapki_PRZEPISY LIFESTYLE, Żywienie - 3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy