Data publikacji: 2018-08-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 6 sierpnia – Międzynarodowy Dzień Musztardy
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie.
Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie. 6 sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest wybitnym dodatkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jej temat. Jej wysokość – musztarda Nie da się ukryć, że za zimnym sosem składającym się głównie z gorczycy, bez którego nie wyobrażamy sobie typowego hamburgera, stoi wielka historia. Musztarda jest tak popularna, że w Ameryce jej miłośnicy otworzyli muzeum, a od 1991 roku w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. Niegdyś była afrodyzjakiem i lekiem na reumatyzm, dziś nie wyobrażamy sobie bez niej spotkania z grillem w roli głównej. Jadamy ją latem z pieczonymi kiełbaskami, aromatyczną karkówką czy dodajemy do sosów vinaigrette. Miłośnikom łagodnych smaków poleca się musztardę delikatesową, stołową lub francuską, z kolei wszyscy wielbiciele ostrych i wyrazistych smaków powinni zdecydować się na musztardę sarepską lub rosyjską. Warto skorzystać z pięknej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem królowej polskich stołów – musztardy! Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym Składniki: • 8 Kiełbasek śląskich marki Konspol • 4 łyżki musztardy • 3 łyżeczki miodu • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków bazylii Przygotowanie: Rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury, kiełbaski nacinamy i grillujemy przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę. Następnie szykujemy sos. W miseczce łączymy musztardę z miodem, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i drobno posiekane liście bazylii. Tak przygotowany sos podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek. Kiełbasa w koperkowo-musztardowej glazurze Składniki: • ½ kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol • pęczek świeżego kopru • 3 łyżki musztardy francuskiej • 1 ząbek czosnku • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z limonki • 1 łyżeczka miodu • pieprz, sól do smaku Przygotowanie: W miseczce mieszamy musztardę francuską, sok z limonki, miód i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy kiełbasę przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by miała jeszcze więcej smaku, posmaruj ją przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie