Data publikacji: 2017-10-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Babeczka albo psikus? Mamy pomysł na straaasznie pyszny deser!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki podczas Halloween, proponujemy przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek z kremowym serkiem.

Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery! Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki przebrane za najróżniejsze potwory, proponujemy przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek z kremowym serkiem. Dynia to jedno z niewielu warzyw sezonowych, które idealnie komponuje się z daniami ciepłymi, jak i podawanymi na zimno. Można przygotować mnóstwo propozycji z jej udziałem, zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Wyjątkowym smakiem charakteryzują się także desery z dodatkiem dyniowego miąższu oraz prażonych pestek. Królowa jesiennych warzyw kojarzy się nam również z Halloween, które szczyt popularności osiągnęło w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Cukierek albo psikus? Trick – or – treat? To zdecydowanie najczęściej wypowiadane słowa w nocy 31 października. W naszym kraju również coraz częściej możemy usłyszeć: „cukierek albo psikus?” Pytanie to zadawane jest przez straszne czarownice i upiory, krwiożercze wampiry oraz wałęsające się po okolicy kościotrupy. W tym dniu postacie z horrorów zapełniają ulice w poszukiwaniu słodyczy… I biada tym, którzy nie są przygotowani! Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora! Dyniowe babeczki z serkiem kremowym Składniki (ciasto na 15 szt.) : 175 g cukru drobnego Cukier Królewski 85 g miękkiego masła 2 jajka 215 g purée z dyni 100 ml mleka 140 g mąki pszennej ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Składniki na krem: 200 g cukru pudru Cukier Królewski, 300 g serka śmietankowego, 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do dekoracji: Cukier kandyz Cukier Królewski Sposób przygotowania: Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175oC przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. *Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200oC przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko. Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz. Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
