LIFESTYLE Żywienie

Chrupiące lato na talerzu!

Chrupiące lato na talerzu!
Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi

Data publikacji: 2019-07-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Chrupiące lato na talerzu!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.

Chrupiące lato na talerzu! LIFESTYLE, Żywienie - Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.

Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami. Spotkania z przyjaciółmi to nie tylko świetna zabawa, ale również doskonała okazja do odkrywania nowych smaków. W wakacje mamy więcej czasu na rozwijanie swoich kulinarnych umiejętności, a do tego chętniej sięgamy też po sezonowe warzywa i owoce, które latem smakują jeszcze lepiej. Kolorowe dania przekonają do siebie nawet największych przeciwników warzyw. W połączeniu z plastrami VeggieDay zyskają też kolejnych zwolenników dań wegetariańskich. Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej przygotowywane w licznych wariacjach kulinarnych. Sajgonki mogą być lekkie, niskokaloryczne i w dalszym ciągu smaczne. W środku skrywają plastry VeggieDay z brokułami i mnóstwo chrupiących warzyw. W towarzystwie azjatyckiego sosu na bazie masła orzechowego smakują świetnie. Dobór składników jest dowolny, ale wybierając swoje ulubione warzywa i dodatki na pewno będzie pysznie. Zaskocz przyjaciół kreatywnością w kuchni i przekonajcie się, jak chrupie lato na talerzu.   Lekkie sajgonki z plastrami wegetariańskimi i warzywami Składniki:                  8 arkuszy papieru ryżowego 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay 1 marchewka 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 3 ogórki gruntowe 1 miniaturowa sałata rzymska prażony sezam do posypania nać kolendry Sos orzechowy: 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka sosu chili, kilka łyżeczek wody   Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy, kroimy w kawałki wielkości zapałki. Ogórki kroimy w taki sam sposób jak marchew. Plastry wegetariańskie kroimy w podłużne paski. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę kuchenną, na środku układamy 2 listki sałaty, 1/8 plastrów wegetariańskich, kapusty, marchewki i ogórków. Dodajemy kilka listków kolendry, posypujemy sezamem. Składamy i zwijamy jak krokiety. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe sajgonki. Składniki sosu mieszamy, dolewając stopniowo zimną wodę do uzyskania preferowanej gęstości. Sajgonki podajemy z dodatkiem sosu orzechowego. Wskazówka: Do sajgonek można użyć innych ulubionych warzyw. Dobrze sprawdzi się kalarepa, papryka, rzodkiewki. Smacznego!

A to już wiesz?  Ruszyła VII edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Chrupiące lato na talerzu! LIFESTYLE, Żywienie - Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy