LIFESTYLE Żywienie

Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki

Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki
Grudzień to czas, kiedy chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja niż popołudniowe pieczenie ciasteczek? Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami

Data publikacji: 2019-12-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Grudzień to czas, kiedy chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja niż popołudniowe pieczenie ciasteczek? Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.

Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki LIFESTYLE, Żywienie - Grudzień to czas, kiedy chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja niż popołudniowe pieczenie ciasteczek? Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.

Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.   Jak wyczarować wyjątkowy nastrój Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek – są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły? To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać  składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji. Prezent od serca Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek! Mąka to podstawa Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.   Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.   TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI   Składniki na formę o średnicy 24 cm:    Tarta: – 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella – 150 g zimnego masła – 80 g cukru pudru – 1 żółtko – 1 łyżeczka śmietany – szczypta soli   Krem piernikowy: – 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno – słoik powideł śliwkowych Łowicz – 150 g czekolady mlecznej – 150 ml śmietanki 36% – 100 g miękkiego masła – 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika   Dodatki: – cukrowe gwiazdki – świeża żurawina do dekoracji   Wykonanie: Tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie przygotować krem piernikowy. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną. Krem piernikowy: Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.   KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ   Składniki: – 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella – 180 g cukru trzcinowego – 100 g masła – 60 g kakao DecoMorreno – 1 duże jajko – 1 łyżeczka przypraw korzennych – po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody – 1/3 szklanki świeżej żurawiny   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 10 minut. Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.    

A to już wiesz?  Nowość od marki BackMit – tarty słonecznik oraz pestki dyni

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki LIFESTYLE, Żywienie - Grudzień to czas, kiedy chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja niż popołudniowe pieczenie ciasteczek? Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy