Skip to content
wtorek, 4 listopada, 2025
Latest:
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 22 sierpnia – międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

Smardz

Aktualności i wiadomości prasowe: smaczna kuchnia

  • smardz.pl
  • Dania gotowe
  • Grzyby
  • Produkty
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Święta
  • Rośliny
  • Żywienie
    • Kawa
    • Żywność
Kakao

Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

Opublikowano 4 lata temu: 19 grudnia 202123 grudnia 2021 smardz.pl Przeczytasz w: 4 minut/y
https://www.smardz.pl/ › Kakao
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?
Informacja prasowa Grajewo, 22 grudnia 2021 Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju? O tym, jak ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu pełni mózg, nie

Informacja prasowa
Grajewo, 22 grudnia 2021

Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

O tym, jak ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu pełni mózg, nie trzeba nikomu przypominać. To właśnie w nim znajduje się aż 160 000 kilometrów naczyń krwionośnych – to tak jakby blisko 16 razy pokonać trasę koleją transsyberyjską. Mózg codziennie pracuje na wysokich obrotach, a my musimy mu dostarczyć „paliwa” w postaci jedzenia. To właśnie ta czynność powoduje, że w naszym organizmie powstaje serotonina, czyli hormon szczęścia. Czy polecane przez babcie ciepłe kakao faktycznie koi i poprawia nastrój?

Nawet najmłodsi wiedzą, że nasz mózg to centrum dowodzenia całego organizmu. Jednak od pewnego czasu coraz częściej mówi się o jego nietypowym połączeniu z jelitami. Oba te narządy komunikują się ze sobą za pomocą połączeń nerwowych. W jelitach, które nie bez powodu są nazywane drugim mózgiem, znajdują się liczne mikroorganizmy, tworzące mikrobiom, który można porównać do tarczy chroniącej organizm.
Wpływ na nasze samopoczucie ma wiele czynników. Zwłaszcza w okresie zimowym, gdy nie mamy dostępu do promieni słonecznych i szybko zapada zmrok, możemy czuć się bardziej zmęczeni oraz senni. Wsparciem w tym czasie będzie dodatkowa aktywność fizyczna czy zadbanie o higienę snu. Jednak, co ważne, kondycja psychiczna jest także odzwierciedleniem tego, co znajduje się w codziennym menu.
Jakie produkty chronią nas przed spadkiem nastroju?

• Produkty fermentowane
Ich dobroczynne działanie znały już nasze babcie. Chociaż asortyment ten kojarzy się głównie z poprawą odporności, ma też wpływ na samopoczucie. To wszystko dzięki naturalnym probiotykom w postaci bakterii kwasu mlekowego, które nie tylko poprawiają stan flory bakteryjnej, ale też wpływają na reakcje chemiczne zachodzące w mózgu. Fermentowany nabiał jest smaczny i zdrowy zarazem – warto pamiętać, że produkty wytwarzane lokalnie, z polskiego mleka i z poszanowaniem tradycji, to gwarancja najwyższej jakości (np. Maślanka Mrągowska).

• Kakao na gorącym mleku
Tradycyjne metody naszych babć są ponadczasowe i sprawdzają się nawet w najtrudniejszych warunkach. Okazuje się, że już łyżeczka kakao wsypana do gorącego mleka korzystnie wpływa na reakcje zachodzące w mózgu. Zawarta w kakao fenyloetyloamina, potocznie nazywana „narkotykiem miłości” ma działanie poprawiające nastrój. Wbrew pozorom kubek tego napoju to nie tylko dobre rozwiązanie na bezsenne noce, ale także na zimowy spadek nastroju nawet w ciągu dnia. Co można zrobić, żeby kakao było bardziej zimowe?
 Można udekorować kakao mini piankami
 Na wierzchu świetnie sprawdzi się bita śmietana – najlepiej własnoręcznie ubita (np. śmietanka Łaciata pasteryzowana 30%)
 Zamiast cukru zimą sprawdzi się łyżeczka miodu dla osłody

• Ulubione mleczne śniadania z dodatkiem omega-3
Sycąca owsianka na mleku czy kolorowy smoothie bowl na bazie jogurtu to propozycje, które znajdują się w czołówce najczęściej wybieranych śniadań. Są one syte, szybkie w przyrządzeniu, dostarczają wiele energii, ale przede wszystkim zawierają cenne wartości odżywcze. Produkty mleczne dzięki wysokiej zawartości wapnia i witamin z grupy D pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nabiał „lubi się” z kwasami omega-3 – w końcu kto z nas do ulubionej owsianki nie dodaje garści orzechów włoskich czy migdałów? Produkty zawierające kwasy omega-3 są bardzo skuteczne w walce z zimowym spadkiem nastroju. Dzieje się tak, dlatego, że większa część struktur ludzkiego mózgu składa się właśnie z kwasów tłuszczowych. To między innymi z nich zbudowane są na przykład komórki nerwowe. Dostarczenie odpowiedniej ilości tzw. „trójek” wspomoże proces zasypiania, a także pozytywnie wpłynie na pracę receptorów serotoninowych.

• Miejsce na małe przyjemności
Nie zapominajmy też o małych przyjemnościach. Dobrze zbilansowana dieta na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie, jednak dla zdrowia psychicznego ważne jest zachowanie tzw. zasady 80/20, według której od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na małe przyjemności. Podczas jedzenia ulubionych potraw w mózgu wydziela się dopamina, która wpływa na odczuwanie satysfakcji i pozytywnych emocji. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie przekąsek, które wywołują w nas pozytywne wspomnienia, choćby te z okresu dzieciństwa. Może warto czasem sięgnąć po kultowy serek homogenizowany z krówką (Rolmlecz) lub smakowe mleczko, które piło się w szkole (np. Łaciate)?
Chociaż powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest bardzo powszechne, to często zapominamy o jego uniwersalnym charakterze. Dzięki dodaniu kilku produktów do codziennej diety możemy wspomóc swój organizm, a dodatkowo polepszyć samopoczucie.

Bezpośredni link:
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju? https://www.smardz.pl/co-jesc-by-nie-odczuc-zimowego-spadku-nastroju

#kakao youtube #kakao kcal #kakao u trudnoci #kakao ceremonialne #3 kakaoarten #kakaowiec gdzie rośnie
  • ← Wystartowała świąteczna kampania marki Milka
  • Wigilia – Bez jakich deserów nie wyobrażamy sobie Wigilii? →
Ciekawe artykuły

Królowa wśród sałat – Roszponka od marki Eisberg

Królowa wśród sałat – Roszponka od marki Eisberg
W ofercie marki Eisberg Roszponka występuje w dwóch gramaturach: do dyspozycji mamy opakowania po 100 g i 500 g.

Kuba Winkowski nowym jurorem „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”!

Kuba Winkowski nowym jurorem „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”!
National Chef of the Year 2019 Kuba Winkowski zasiądzie w jury tegorocznej edycji konkursu „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”!

Polacy żują gumy na potęgę. Jesteśmy w czołówce Europy

Polacy żują gumy na potęgę. Jesteśmy w czołówce Europy
Na podium znaleźliśmy się razem z Bułgarią, Wielką Brytanią i Szwajcarią. Jednak na przestrzeni lat zmieniają się nasze przyzwyczajenia w tej dziedzinie. Po gumę sięgamy już nie tylko w poszukiwaniu smaku, ale też żeby z

40% mam z różnych powodów karmi lub dokarmia swoje dziecko mlekiem modyfikowanym

40% mam z różnych powodów karmi lub dokarmia swoje dziecko mlekiem modyfikowanym
Wyniki badań pokazują, że we wczesnych miesiącach życia niemowlęcia 40% mam z różnych powodów karmi lub dokarmia swoje dziecko mlekiem modyfikowanym, a w późniejszym okresie liczba ta wzrasta nawet do 70%.

Nie daj się jesiennej chandrze! Co jeść, by tryskać humorem i energią?

Nie daj się jesiennej chandrze! Co jeść, by tryskać humorem i energią?
Jesień kojarzy się wielu z nas z długimi, ponurymi wieczorami i przygnębiającą aurą. W tym okresie często czujemy się zmęczeni, podatni na stres i zwyczajnie przygnębieni. Receptą na poprawę humoru i zastrzyk energii może
listopad 2025
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« paź    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Mapa strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
Tagi
Aktualności kulinarneBoże NarodzenieBulionyEsencjeFixyGorący KubekgrzybyKonkursyLIFESTYLENagrodyNaturalnie SmaczneProduktyPrzyprawySosySosy sałatkowewielkanocwielkanoc 2017zupyświętaŻywienie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.