Skip to content
poniedziałek, 22 grudnia, 2025
Latest:
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 22 sierpnia – międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

Smardz

Aktualności i wiadomości prasowe: smaczna kuchnia

  • smardz.pl
  • Dania gotowe
  • Grzyby
  • Produkty
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Święta
  • Rośliny
  • Żywienie
    • Kawa
    • Żywność
Kakao

Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

Opublikowano 4 lata temu: 19 grudnia 202123 grudnia 2021 smardz.pl Przeczytasz w: 4 minut/y
https://www.smardz.pl/ › Kakao
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?
Informacja prasowa Grajewo, 22 grudnia 2021 Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju? O tym, jak ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu pełni mózg, nie

Informacja prasowa
Grajewo, 22 grudnia 2021

Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

O tym, jak ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu pełni mózg, nie trzeba nikomu przypominać. To właśnie w nim znajduje się aż 160 000 kilometrów naczyń krwionośnych – to tak jakby blisko 16 razy pokonać trasę koleją transsyberyjską. Mózg codziennie pracuje na wysokich obrotach, a my musimy mu dostarczyć „paliwa” w postaci jedzenia. To właśnie ta czynność powoduje, że w naszym organizmie powstaje serotonina, czyli hormon szczęścia. Czy polecane przez babcie ciepłe kakao faktycznie koi i poprawia nastrój?

Nawet najmłodsi wiedzą, że nasz mózg to centrum dowodzenia całego organizmu. Jednak od pewnego czasu coraz częściej mówi się o jego nietypowym połączeniu z jelitami. Oba te narządy komunikują się ze sobą za pomocą połączeń nerwowych. W jelitach, które nie bez powodu są nazywane drugim mózgiem, znajdują się liczne mikroorganizmy, tworzące mikrobiom, który można porównać do tarczy chroniącej organizm.
Wpływ na nasze samopoczucie ma wiele czynników. Zwłaszcza w okresie zimowym, gdy nie mamy dostępu do promieni słonecznych i szybko zapada zmrok, możemy czuć się bardziej zmęczeni oraz senni. Wsparciem w tym czasie będzie dodatkowa aktywność fizyczna czy zadbanie o higienę snu. Jednak, co ważne, kondycja psychiczna jest także odzwierciedleniem tego, co znajduje się w codziennym menu.
Jakie produkty chronią nas przed spadkiem nastroju?

• Produkty fermentowane
Ich dobroczynne działanie znały już nasze babcie. Chociaż asortyment ten kojarzy się głównie z poprawą odporności, ma też wpływ na samopoczucie. To wszystko dzięki naturalnym probiotykom w postaci bakterii kwasu mlekowego, które nie tylko poprawiają stan flory bakteryjnej, ale też wpływają na reakcje chemiczne zachodzące w mózgu. Fermentowany nabiał jest smaczny i zdrowy zarazem – warto pamiętać, że produkty wytwarzane lokalnie, z polskiego mleka i z poszanowaniem tradycji, to gwarancja najwyższej jakości (np. Maślanka Mrągowska).

• Kakao na gorącym mleku
Tradycyjne metody naszych babć są ponadczasowe i sprawdzają się nawet w najtrudniejszych warunkach. Okazuje się, że już łyżeczka kakao wsypana do gorącego mleka korzystnie wpływa na reakcje zachodzące w mózgu. Zawarta w kakao fenyloetyloamina, potocznie nazywana „narkotykiem miłości” ma działanie poprawiające nastrój. Wbrew pozorom kubek tego napoju to nie tylko dobre rozwiązanie na bezsenne noce, ale także na zimowy spadek nastroju nawet w ciągu dnia. Co można zrobić, żeby kakao było bardziej zimowe?
 Można udekorować kakao mini piankami
 Na wierzchu świetnie sprawdzi się bita śmietana – najlepiej własnoręcznie ubita (np. śmietanka Łaciata pasteryzowana 30%)
 Zamiast cukru zimą sprawdzi się łyżeczka miodu dla osłody

• Ulubione mleczne śniadania z dodatkiem omega-3
Sycąca owsianka na mleku czy kolorowy smoothie bowl na bazie jogurtu to propozycje, które znajdują się w czołówce najczęściej wybieranych śniadań. Są one syte, szybkie w przyrządzeniu, dostarczają wiele energii, ale przede wszystkim zawierają cenne wartości odżywcze. Produkty mleczne dzięki wysokiej zawartości wapnia i witamin z grupy D pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nabiał „lubi się” z kwasami omega-3 – w końcu kto z nas do ulubionej owsianki nie dodaje garści orzechów włoskich czy migdałów? Produkty zawierające kwasy omega-3 są bardzo skuteczne w walce z zimowym spadkiem nastroju. Dzieje się tak, dlatego, że większa część struktur ludzkiego mózgu składa się właśnie z kwasów tłuszczowych. To między innymi z nich zbudowane są na przykład komórki nerwowe. Dostarczenie odpowiedniej ilości tzw. „trójek” wspomoże proces zasypiania, a także pozytywnie wpłynie na pracę receptorów serotoninowych.

• Miejsce na małe przyjemności
Nie zapominajmy też o małych przyjemnościach. Dobrze zbilansowana dieta na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie, jednak dla zdrowia psychicznego ważne jest zachowanie tzw. zasady 80/20, według której od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na małe przyjemności. Podczas jedzenia ulubionych potraw w mózgu wydziela się dopamina, która wpływa na odczuwanie satysfakcji i pozytywnych emocji. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie przekąsek, które wywołują w nas pozytywne wspomnienia, choćby te z okresu dzieciństwa. Może warto czasem sięgnąć po kultowy serek homogenizowany z krówką (Rolmlecz) lub smakowe mleczko, które piło się w szkole (np. Łaciate)?
Chociaż powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest bardzo powszechne, to często zapominamy o jego uniwersalnym charakterze. Dzięki dodaniu kilku produktów do codziennej diety możemy wspomóc swój organizm, a dodatkowo polepszyć samopoczucie.

Bezpośredni link:
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju? https://www.smardz.pl/co-jesc-by-nie-odczuc-zimowego-spadku-nastroju

#0 5 l kakao kalorien #kakao śliwka #4 lyzki kakao #kakao lyzka #kakao odmiana #h kakao abgelaufen
  • ← Wystartowała świąteczna kampania marki Milka
  • Wigilia – Bez jakich deserów nie wyobrażamy sobie Wigilii? →
Ciekawe artykuły

Podczas 74. edycji prestiżowego wyścigu Tour de Pologne firma SmakMAK po raz pie

Podczas 74. edycji prestiżowego wyścigu Tour de Pologne firma SmakMAK po raz pie
Podczas 74. edycji prestiżowego wyścigu Tour de Pologne firma SmakMAK po raz pierwszy miała możliwość promować swój wizerunek.

Cukiernicze dekoracje, które z powodzeniem wykonasz w domu

Cukiernicze dekoracje, które z powodzeniem wykonasz w domu
Warszawa, 26 sierpnia 2019 r. Informacja prasowa Cukiernicze dekoracje, które z powodzeniem wykonasz w domu Lubisz tworzyć słodkości i jesteś w tym naprawdę dobry? A […]

Światowy Dzień Chleba w Biedronce

Światowy Dzień Chleba w Biedronce
Żytnie, pszenne czy mieszane? Kwaśne czy słodkie? Jakie jest ulubione pieczywo Polaków? 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji Biedronka przygotowała jedyną w swoim rodzaju mapę polskich smaków związ

Unitop odświeża wizerunek – online i stacjonarnie!

Unitop odświeża wizerunek – online i stacjonarnie!
Unitop odświeża wizerunek – online i stacjonarnie!

Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!

Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!
Czerwona czy zielona? Słodka, a może pikantna? Papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do menu może przynieść nam same korzyści. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni, aby za każdym raz
grudzień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« paź    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Mapa strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
Tagi
Aktualności kulinarneBoże NarodzenieBulionyEsencjeFixyGorący KubekgrzybyKonkursyLIFESTYLENagrodyNaturalnie SmaczneProduktyPrzyprawySosySosy sałatkowewielkanocwielkanoc 2017zupyświętaŻywienie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.