Aktualności kulinarne Nagrody Przyprawy sosy sałatkowe

Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony

Data publikacji: 2019-04-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Kategoria: Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Nagrody ,

Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony jadłospis.
Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Nagrody , - Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony jadłospis.

Mięsna uczta

Umiejętnie przyprawione i wrzucone na rozgrzany ruszt sztuki mięsa to niekwestionowane hity słonecznych weekendów. Miłośnicy lżejszych klimatów chętnie wybierają ryby oraz piersi, udka i skrzydełka z kurczaka lub indyka. Ci, którzy nie boją się trochę większej ilości kalorii, rozsmakowują się w karkówce i żeberkach. Jednocześnie nie musimy psuć sobie humoru myślą o tłuszczu – jego spora część wytapia się w czasie grillowania, przy okazji chroniąc mięso przed wyschnięciem.

Od owoców morza, przez drób, wieprzowinę i wołowinę aż do jagnięciny i dziczyzny. To, co znajdzie się na grillu zależy od naszych upodobań. Bardzo efektownie wyglądają mięsne szaszłyki z dodatkiem kolorowych warzyw.

Sekretem każdej potrawy z grilla jest marynata. Nie tylko sprawia, że mięso jest pachnące i odpowiednio doprawione, ale także wyjątkowo soczyste. Podstawy dobrej marynaty to olej, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sok z cytryny lub ocet winny. Kwaśne elementy zmiękczają strukturę mięsa – nie można ich pominąć!

Planując ogrodowe przyjęcie, w harmonogramie uwzględnijmy wstawienie mięsa do marynaty z odpowiednim wyprzedzeniem. Powinno w niej spędzić przynajmniej kilka godzin, więc dobrze jest pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem. Nie wyjmujmy go z lodówki tuż przed umieszczeniem na ruszcie. Dajmy mu chwilę, by osiągnęło temperaturę pokojową.

A to już wiesz?  Zimowa dieta też może być pełna warzyw - sezon na jarmuż i brukselkę

Co zrobić, by zapach grillowanego mięsa kusił jeszcze przed wyłożeniem na talerze? Słodkawy posmak zapewnią miód lub syrop klonowy. Wykorzystajmy w marynacie bazylię, majeranek i rozmaryn. Dla egzotycznych doznań konieczne będzie użycie curry, kurkumy, imbiru i goździków. Wielbiciele azjatyckich smaków koniecznie muszą spróbować orientalnych udek z grilla – murowanego hitu sezonu!

Orientalne udka z grilla

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
 1 świeży ananas
1 łyżka białego sezamu
 80 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
 4 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pęczek natki kolendry
2 cm kłącza świeżego imbiru
 2 ząbki czosnku
 2 limonki
 1 strąk papryczki chili

Sposób przygotowania:

Czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Chili oraz pęczek natki kolendry posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Obierz ze skóry ananasa i pokrój owoc w grubą kostkę.
Mięso z kurczaka oczyść z przerostów tłuszczu oraz żyłek. Pokrój udka na mniejsze kawałki i wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową limonkowego soku, połową oleju, olejem sezamowym oraz oprósz Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr. Wszystko odstaw na 12 godzin do lodówki.
W 100 ml wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie w garnku połącz sos sojowy, miód, czosnek, imbir, chili, sok z limonki i olej sezamowy. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć i do gotującego się płynu, wlej pomału zawiesinę skrobi. Ciągle mieszaj, do momentu powstania gęstego sosu. Do sosu dodaj kolendrę.
Nabijaj na szpikulce naprzemiennie ananasa i mięso z udek. Połóż je na tackach aluminiowych i piecz na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by odwracać mięso co jakiś czas.
Na koniec podlej mięso z ananasem powstałym sosem tak, by na wierzchu powstała glazura. Danie posyp sezamem i serwuj w towarzystwie białego ryżu.

Grillowane warzywa dla każdego

Wydaje się, że grillowanie to zabawa tylko dla mięsożerców? Nic bardziej mylnego! W grillowaniu najbardziej lubimy różnorodność! Wiosna i lato to czas, kiedy mamy niemalże nieograniczony dostęp do produktów sezonowych. Żal byłoby nie wykorzystać tego potencjału!

Popularność diet roślinnych wzrasta z każdym rokiem, więc bardzo możliwe, że część gości na naszym garden party będzie rozglądała się za daniami wegetariańskimi. A może sami planujemy spróbować tego sposobu odżywiania? Tym bardziej warto wiedzieć, jak komponować smaczne, warzywne posiłki z rusztu. Mogą być samodzielnymi, lekkimi daniami, mogą pełnić funkcję dodatków. Świeże, chrupiące warzywa uatrakcyjnią każdą potrawę!

A to już wiesz?  Cykoria? Bez "cykora"!

Wybór warzyw nadających się na grilla jest ogromny. Obowiązują tylko dwa kryteria. Po pierwsze: nie powinny być zbyt miękkie, ponieważ mogłyby stracić swoją apetyczną konsystencję. Po drugie: do grillowania nie nadają się mrożonki. Samo przygotowanie warzyw jest banalnie proste – w większości przypadków wystarczy je umyć, obrać i pokroić na kawałki lub plasterki. W całości świetnie smakuje kukurydza. Stałymi bywalcami warzywnego barbecue są cukinia, bakłażan i papryka. Ziemniaki to absolutny klasyk, choć wymagają najdłuższej obróbki cieplnej.

Warto sięgać po warzywa mniej oczywiste – szparagi, brokuł, kalafior, dynię i marchew. Doskonale smakują z lekkimi dipami na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Jeszcze bardziej apetyczne stają się w połączeniu z oliwą z oliwek oraz serami – kozim, fetą lub parmezanem. Można pójść o krok dalej i przygotować bezmięsną wersją burgera. Z naszego doświadczenia wynika, że wegetariańskiemu burgerowi z soczewicy wprost trudno będzie się oprzeć.

Wegetariański burger z soczewicy

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy
100 g czarnej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
4 bułki do burgerów
1 opakowanie Sosu Hellmann's Original BBQ
100 g mąki z ciecierzycy
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek natki kolendry
1 chili
1 marchewka
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 listki sałaty lodowej
100 g ogórków z sałatki szwedzkiej
1 pęczek rzodkiewki
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni

Sposób przygotowania:

Posiekaj chili, czosnek oraz natkę kolendry i pietruszki. Pokrój i podziel na pół cebulę, a marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Pamiętaj, żeby nie mieszać ich między sobą. Przetnij na pół bułki do burgerów. Plastry ogórków oraz sałatę podziel w cienkie paseczki.
Kaszę jaglaną oraz czerwoną i czarną soczewicę ugotuj do uzyskania miękkości.
Na rozgrzanym oleju podsmaż chili, marchewkę, czosnek i połowę cebuli. Wymieszaj w misce kaszę, obie soczewice, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, jajko, posiekaną kolendrę i pietruszkę. Dodaj do całości 3 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Wszystko starannie połącz, aż masa uzyska zwięzłą konsystencję. Następnie uformuj z niej burgery o grubości 2 cm i średnicy 10 cm.
Burgery posmaruj olejem i smaż na patelni grillowej z każdej strony przez około 4 minuty. Następnie podsmaż bułki do hamburgerów.
Wymieszaj dokładnie startą rzodkiewkę, ogórki, sałatę, pozostałą cebulę, majonez i 2 łyżki sosu BBQ.
Nałóż na spód bułki składniki: sałatkę oraz burgery. Następnie posmaruj je sosem BBQ i przykryj drugą warstwą bułki.

A to już wiesz?  Wielkanoc na nowo! Wielkanocna miniksiążka kucharska Knorr

Sałatki – obowiązkowy dodatek

Potrawy z grilla najlepiej smakują w towarzystwie lżejszych dodatków. Zrównoważenie obfitej porcji mięsa albo kilku dokładek faszerowanych ziemniaków? To idealne zadanie dla prostych i lekkostrawnych sałatek!

Weźmy na warsztat produkty, które mamy pod ręką, by nie musieć biec na zakupy w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Skosztujmy chrupiącej kapusty pekińskiej, rzodkiewki, koperku, szczypiorku, a nawet orzeźwiającego rabarbaru! Pachnące ogórki, pomidory, sałata i jarmuż to prosty i sprawdzony przepis na sukces. Zaprzyjaźnijmy się z kiełkami, nadającymi potrawom wyrazu! Korzystając z okazji, że mamy już rozgrzany ruszt, przygotujmy do sałatki chrupiące grzanki. Grillowane warzywa również będą jej przyjemnym uzupełnieniem. Najlepszym dowodem na to jest sałatka z grillowanych warzyw i truskawek – esencja lata!

Sałatka z grillowanych warzyw i truskawek

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
6 szparagów białych
6 szparagów zielonych
1 cukinia
6 świeżych truskawek
100 g sera mozzarella kulki
3 garści rukoli
1 pęczek natki kolendry
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
3 łyżeczki wody
3 łyżki octu balsamicznego
8 łyżek oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Białe szparagi oczyść i odetnij dolne końcówki. Sparz warzywa przez chwilę w lekko osolonej wodzie z cukrem. Pokrój cukinię na 4 części, wytnij z niej nasiona oraz pokrój pod skosem na małe kawałeczki.
3 łyżki oliwy z oliwek połącz z Przyprawą do grilla pikantną Knorr. W powstałej mieszance zamarynuj cukinię i szparagi. Następnie upiecz warzywa na rozgrzanym grillu i wystudź. Zielone szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.
Aby przyrządzić dressing, wlej do słoiczka ocet, wodę, oliwę, miód oraz musztardę. Dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Zamknij szczelnie naczynie i potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszają.
Do miski wsyp rukolę, grillowane warzywa i pokrojoną natkę kolendry. Całość wymieszaj i polej sosem. Na wierzchu połóż ćwiartki truskawek i kulki sera.      

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Nagrody , - Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Hashtagi: #Sosy sałatkowe , #Przyprawy , Aktualności kulinarne , Nagrody ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy