Data publikacji: 2013-07-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Cukinia – niezastąpiona w letnim menu
Kategoria: Aktualności kulinarne , , , ,
Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!
Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!
Ojczyzną cukinii są Włochy i tam warzywo to zyskało szczególne uznanie, stając się nieodłącznym składnikiem tamtejszej kuchni. Należy do rodziny dyniowatych, o czym świadczy także włoska nazwa cukinii – „zucchino”, oznaczająca „małą dynię”. W zależności od odmiany na polskich straganach najczęściej spotkamy się z cukiniami o barwie od żółtej do ciemnozielonej. „Jednak niezależnie od koloru ich smak jest podobny – delikatny, raczej neutralny, znakomicie komponujący się z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny” – opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
„Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem, bo możemy ją smażyć, dusić, piec, gotować, także podawać na surowo, a nawet grillować. Ze względu na swój neutralny smak pomoże nam ona wyczarować potrawy zarówno łagodne, jak i bardziej pikantne, a nawet słodkie, bo cukinia to znakomity składnik ciast i słodkich placuszków. Co więcej, z jej pomocą możemy przyrządzić proste szybkie przekąski, dania obiadowe, ale też mamy możliwość pokusić się o potrawy o prawdziwie wyrafinowanym smaku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Prosto i smacznie!
Cukinia sprawdzi się doskonale w prostych, ale jednocześnie pysznych daniach. Pomysłem na szybką popołudniową przekąskę może być na przykład Cukinia z oliwą bazylikową, czyli lekko podsmażona i uduszona na patelni. Plastry cukinii możemy przyrządzać w ten sposób, tworząc kompozycje z innymi składnikami. W rezultacie rodzinie zaserwujemy na przykład Plastry cukinii z pomidorami i cynamonem. Także letnia Zielona sałatka z cukinii, w której warzywo zjemy na surowo, to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o wakacyjne menu. Nieco więcej czasu na przygotowanie to z kolei możliwość podania Sałatki z grillowanych warzyw, w której główne role odgrywają cukinia oraz inne warzywa sezonowe: bakłażan i czerwona papryka. A może Chrupiąca cukinia? Nic prostszego – wystarczy obtoczyć ją w cieście i podsmażyć na patelni. Oto dokładne przepisy:
http://www.przepisy.pl/przepis/chrupiaca-cukinia
http://www.przepisy.pl/przepis/plastry-cukinii-z-pomidorami-i-cynamonem#szukaj/Cukinia z czerwoną cebulą i pomidorami/przepisy
Obiadową porą
Cukinia w porze obiadowej to równie dobry pomysł. Pozwala bowiem stworzyć zarówno pyszne zupy o intrygującej zielonej barwie, jak i wyszukane drugie danie. I tak na przykład możemy zaproponować rodzinie placuszki z cukinii, idealne na upalne dni. Świetnym rozwiązaniem będzie także Tarta z ciasta filo z cukinią i serem cheddar lub Zapiekanka z cukinii. Warto przygotować i ratatouille, w którym wykorzystamy warzywa sezonowe, a cukinia odegra znaczącą rolę. Możemy ją dodać także do dań makaronowych, przyrządzając na przykład Tagliatelle z cukinią.
Szef kuchni Knorr poleca:
http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-z-cukinii-4
http://www.przepisy.pl/przepis/tarta-z-ciasta-filo-z-cukinia-i-serem-cheddar
http://www.przepisy.pl/przepis/placuszki-z-cukinii-2
Wyrafinowany smak
Cukinia, choć często wydaje nam się tak zwyczajna, pomoże nam stworzyć w domowej kuchni naprawdę wyrafinowane dania i przekąski. Takie możliwości daje grillowana cukinia, której smakiem wielu jest zaskoczonych. Warto takie zgrillowane plastry warzywa połączyć z pastą powstałą z połączenia serków kremowego i pleśniowego – http://www.przepisy.pl/przepis/grillowane-roladki-z-cukinii-i-serka. Taka przekąska potrafi zaskoczyć gości! Podobnie jak Łosoś z cukinią, także przyrządzony na grillu – http://www.przepisy.pl/przepis/losos-z-cukinia.
Cukinia znajdzie swoje miejsce również w daniach mięsnych. Szaszłyki wieprzowe z cukinią czy gulasz jagnięcy z cukinią uczynią z nas mistrzów kuchni!
http://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-jagniecy-z-cukinia
http://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyki-wieprzowe-z-cukinia
Smacznego!
Inspirujące przepisy z wykorzystaniem cukinii znajdziecie:
na stronie www.przepisy.pl
na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
na kanale „Przepisy.pl” na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , # , , ,
