LIFESTYLE Żywienie

Czas na wykorzystanie sezonowych warzyw!

Czas na wykorzystanie sezonowych warzyw!
Świeże rzodkiewki i marchewki, sezonowa botwinka, egzotyczne kiełki, młoda kapusta oraz ogórki gruntowe – to one znajdą się w głównej obsadzie sezonowego pokazu

Data publikacji: 2019-07-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Czas na wykorzystanie sezonowych warzyw!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Świeże rzodkiewki i marchewki, sezonowa botwinka, egzotyczne kiełki, młoda kapusta oraz ogórki gruntowe – to one znajdą się w głównej obsadzie sezonowego pokazu pyszności.

Czas na wykorzystanie sezonowych warzyw! LIFESTYLE, Żywienie - Świeże rzodkiewki i marchewki, sezonowa botwinka, egzotyczne kiełki, młoda kapusta oraz ogórki gruntowe – to one znajdą się w głównej obsadzie sezonowego pokazu pyszności.

Świeże rzodkiewki i marchewki, sezonowa botwinka, egzotyczne kiełki, młoda kapusta oraz ogórki gruntowe – to one znajdą się w głównej obsadzie sezonowego pokazu pyszności. Tym, co je połączy będzie Ocet Kielecki  – w towarzystwie szczypty soli, główki czosnku, kawałka imbiru oraz kolendry. Sezonowe warzywa można wykorzystać na wiele sposobów – korzystając zarówno z przepisów babci i mamy, np. na młodą kapustę z tartą marchewką oraz boczkiem albo na skropione octem i posypane koperkiem surówki. Jak również z inspiracji kuchni fusion, która pokazuje, że rzodkiewki i buraki mogą smakować niczym wymyślne, azjatyckie dodatki –  jeśli tylko wiemy, jak podawać je w kwaskowej zalewie z imbirem i kolendrą. Albo z chilli, czyli po meksykańsku! Pikle i pikantności Tradycyjna kuchnia polska znana jest ze swych ogórków i kapusty w occie. Na ich temat powstało już wiele wariacji, m.in. ogóreczki po żydowsku, z dodatkiem musztardy i miodu; ogórkowe plasterki w octowej zalewie z liściem laurowym i pieprzem (przez niektórych zwane mizerią) oraz sałatki z młodej kapusty albo z młodych buraków. Kto lubi ich intensywny, kwaskowaty smak z pewnością polubi też inne, sezonowe pikle – mini cebulki, małe marchewki, rzodkiewki, fasolkę albo… kalafior! Tak długo, jak są nieduże można je marynować i kisić w całości. Większe warzywa lepiej podzielić na części, żeby po przyrządzeniu były w sam raz na ząb. Coś na ząb, czyli mini-koreczki Jedni lubią piklować w całości, inni preferują słupki albo plasterki, jeszcze inni twierdzą, że jedynie dzięki starciu lub drobnemu posiekaniu aromatyczna zalewa ma szansę nadać sałatce pożądaną głębię smaku. Pole do eksperymentów jest duże, a inspiracji można poszukiwać zarówno u rodziny i znajomych (albo w Internecie i książkach kucharskich), jak i we własnej, kulinarnej wyobraźni. Ponieważ smak to bardzo indywidualna kwestia. Oprócz octu w słoikach z piklami znajdą się zioła i przyprawy: czarny pieprz, ziele angielskie, czosnek, chrzan i gorczyca. A może imbir? Może chilli? Albo laseczka cynamonu. Każdy wek może wyglądać (i smakować) inaczej. Słodko-kwaśne Obok sezonowych warzyw, można też wykorzystać owoce – na przykład jabłka i gruszki lub sezonowy rabarbar. Zalane odpowiednio przyprawionym octem pasować będą zarówno jako obiadowy dodatek, jak i rarytas na deser. Oprócz kompozycji jednorodnych, warto też wypróbować mieszanki młodej marchewki, kiełków, jabłek i cynamonu albo młodych buraków, rzodkiewek i tymianku. I znów – podstawą i bazą niech będzie ocet, jako zalewa lub jeden ze składników sosu. O różnicach zaś będą decydować zioła i przyprawy. Kwaśny smak można z powodzeniem przełamywać słodyczą miodu lub cukru oraz pogłębiać go egzotyczną nutą kardamonu, cynamonu i kolendry. Najlepsze przepisy mają w sobie coś nieoczekiwanego! Kolorowa zalewa w 5 smakach Do przygotowania zalewy potrzebna będzie ta sama baza: 2 litry wody, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, łyżka soli oraz kolorowe składniki, które pomogą podkreślić barwę i smak poszczególnych pikli. Powstałą w ten sposób ciecz rozlej do kilku naczyń, by następnie doprawić ją do smaku oraz zalać nią wybrane warzywa i owoce. Wartymi wypróbowania kompozycjami są m.in.: rzodkiewki w zalewie z sokiem z buraka oraz z żurawiną; żółta papryka w zalewie z kurkumą; ogórki z dużą ilością zielonej kolendry; kalafior z dodatkiem goździków i kardamonu oraz sałatka z młodej czerwonej kapusty i młodych buraków, z tymiankiem. Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10% – 1,99 /500ml

A to już wiesz?  Zostań słodkim Mikołajem

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Czas na wykorzystanie sezonowych warzyw! LIFESTYLE, Żywienie - Świeże rzodkiewki i marchewki, sezonowa botwinka, egzotyczne kiełki, młoda kapusta oraz ogórki gruntowe – to one znajdą się w głównej obsadzie sezonowego pokazu pyszności.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy