LIFESTYLE Żywienie

Daj się wpuścić w maliny!

Daj się wpuścić w maliny!
Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor. Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza

Data publikacji: 2017-07-06
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Daj się wpuścić w maliny!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor. Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza wyobraźnię.

Daj się wpuścić w maliny! LIFESTYLE, Żywienie - Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor. Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza wyobraźnię.

Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor. Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza wyobraźnię. Owoce te, mimo że są słodkie, zawierają niewiele kalorii. Przyjrzyjmy się im bliżej i sprawdźmy przepisy na niestandardowe wykorzystanie malin do przyrządzenia niebanalnych potraw. Najpopularniejsze i najczęściej uprawiane maliny to odmiany o czerwonym kolorze owoców, choć spotyka się również białe, żółte, a nawet prawie czarne. Lato to szczyt sezonu owocowania malin, dlatego warto kupować je właśnie teraz i wykorzystywać do wszystkich potraw. – Maliny pasują do serów, warzywnych sałatek, a nawet mięs – podpowiada Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – W najnowszym numerze prezentujemy pomysły, jak podawać je z kaczką i żeberkami, w sałatce z mozzarellą i burakiem oraz oczywiście w deserach – dodaje. Jak więc jeść maliny? Jako przekąskę lub na śniadanie: w postaci koktajlu z dodatkiem banana, pomarańczy i płatków migdałowych. W daniu głównym: pieczone razem z żeberkami lub smażone z kaczką, w formie dressingu do sałatki z burakami, mozzarellą i młodymi ziemniakami. Na słodko: jako sos do deseru panna cotta, sernika lub lodów. A na zimę: sok, dżem i nalewka. Witaminowy bonus Maliny zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a dzięki obecności kapsaicyny podwyższają temperaturę ciała. To dlatego soki malinowe są polecane na przeziębienie – tu ludowa medycyna znajduje w pełni naukowe uzasadnienie. Dodatkowo, wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego, trawiennego i są źródłem przeciwutleniaczy.       Magazyn „Kuchnia” poleca szparagi z indykiem i malinami Składniki: 450 g piersi indyka 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego oregano szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju 1 kg zielonych szparagów 2 szalotki 500 g malin kilka listków bazylii 2 łyżki ulubionych orzechów 2 łyżki oliwy sól pieprz 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy łyżka octu balsamicznego łyżka miodu   Wykonanie: Mięso kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy, mieszamy z oregano, gałką muszkatołową i olejem. Dodajemy marynatę do mięsa i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na kilka kawałków. Szalotki obieramy i siekamy. Maliny przebieramy, łączymy z listkami bazylii. Orzechy prażymy na suchej patelni, odkładamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i szalotki, obsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z pomarańczy, octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) smażymy indyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szparagi wraz sosem z patelni łączymy z indykiem i orzechami, dodajemy maliny. Dodatkowo możemy posypać startym kozim serem.   Miesięcznik „Kuchnia” to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, a także również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. W „Kuchni” można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

A to już wiesz?  Jak przygotować się do lata? Mamy na to smaczny sposób!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Daj się wpuścić w maliny! LIFESTYLE, Żywienie - Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor. Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza wyobraźnię.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy