LIFESTYLE Żywienie

DR HAB. IZABELA KAŁUCKA – „ZANIM RUSZYMY NA GRZYBY” (UŁ W EMPIKU)

DR HAB. IZABELA KAŁUCKA – „ZANIM RUSZYMY NA GRZYBY” (UŁ W EMPIKU)
Projekt wiedza - Uniwersytet Łódzki w Empiku Dr hab. Izabela Kałucka – „Zanim ruszymy na grzyby” 29 sierpnia, godz. 18:00 Empik Manufaktura, Łódź, ul. Karskiego

Data publikacji: 2019-08-13
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: DR HAB. IZABELA KAŁUCKA – „ZANIM RUSZYMY NA GRZYBY” (UŁ W EMPIKU)
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Projekt wiedza – Uniwersytet Łódzki w Empiku Dr hab. Izabela Kałucka – „Zanim ruszymy na grzyby” 29 sierpnia, godz. 18:00 Empik Manufaktura, Łódź, ul. Karskiego 5

DR HAB. IZABELA KAŁUCKA -

Projekt wiedza – Uniwersytet Łódzki w Empiku Dr hab. Izabela Kałucka – „Zanim ruszymy na grzyby” 29 sierpnia, godz. 18:00 Empik Manufaktura, Łódź, ul. Karskiego 5   W Polsce jest znanych kilkaset gatunków grzybów uznawanych za jadalne – wśród nich około 80 gatunków ma wysokie walory kulinarne. Zwykle zbiera się jednak kilka gatunków powszechnie znanych i dość łatwo rozpoznawalnych, np. borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki i koźlarze. Jednocześnie w polskich lasach rośnie również około 250 gatunków grzybów trujących – wśród nich kilka, których spożycie może nieść zagrożenie życia, z muchomorem sromotnikowym (zielonawym) na czele. Zasady bezpiecznego grzybobrania przypomni w ramach comiesięcznego cyklu „Projekt wiedza – Uniwersytet Łódzki w Empiku”, dr hab. Izabela Kałucka z Katedry Algologii i Mykologii Uniwersytetu Łódzkiego będąca także członkiem zarządu Europejskiego Towarzystwa Mykologicznego. Podczas prelekcji będzie można również poznać sposoby rozróżniania gatunków jadalnych od trujących, poszerzyć swoją znajomość grzybów o nowe gatunki, a także poznać ciekawe zagadnienia związane z ich ekologią i ochroną.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
DR HAB. IZABELA KAŁUCKA -
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

A to już wiesz?  Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy