Data publikacji: 2018-08-09
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Dżemowe smakołyki w nowoczesnym wydaniu, czyli chili i pistacje w roli głównej
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Dżemy truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe czy agrestowe… Słodkie i jednocześnie zdrowe przysmaki zamknięte w słoiczkach kojarzą nam się z pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta w dzieciństwie.
Dżemy truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe czy agrestowe… Słodkie i jednocześnie zdrowe przysmaki zamknięte w słoiczkach kojarzą nam się z pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta w dzieciństwie. Mimo, że tempo życia przyspieszyło, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z tych smakowitych łakoci. Wręcz przeciwnie. Podpowiadamy jak szybko i sprawie przygotować nietypowe dżemowe pyszności. Duzi i mali, bez względu na szerokość geograficzną i czas w którym żyją, zajadają się konfiturami. Jaki jest sekret idealnego dżemu? Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i osobistych preferencji smakowych. Dla miłośników nieco kwaskowych słodyczy najlepsze będą śliwki i czarne porzeczki. Osoby, które lubią pikantne przyprawy, do swoich przetworów mogą dodać szczyptę chili. W kuchni warto eksperymentować. Dodatki w postaci imbiru, kurkumy czy miodu nadarzą naszym konfiturom rozgrzewających właściwości i będą doskonałą przekąską w okresie jesienno-zimowym. Przygotowując samodzielnie konfitury warto pamiętać o zrobieniu kilku słoiczków więcej… będzie to bardzo apetyczna forma podziękowania dla mam i babć, które w dzieciństwie same przygotowywały dla nas słodkie przetwory. Dżem brzoskwiniowy z pistacjami Składniki: 1 kg brzoskwiń z puszki lub świeżych 100 g obranych pistacji Bakalland 100 g cukru 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików. Konfitura z suszonej żurawiny z chili Składniki: 300 g suszonej żurawiny Bakalland 600 ml soku pomarańczowego 3 małe suszone papryczki chili 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku. Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą Składniki: 1 kg pomarańczy 220 g cukru 2 cytryny 1 limonka 30 g świeżego imbiru łyżeczka kurkumy 100 ml wody 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego Delecta w proporcji 3:1 Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków. Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie