Data publikacji: 2017-05-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ekspert kulinarny Lubelli poleca
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje sałatkę z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i wiosennymi nowalijkami. Podpowiada też, jak zrobić wywar rybny, który wzmocni smak sosu do sałatki oraz jak ugotować idealne szparagi.
Z pozostałości wędzonego pstrąga, którego użyjemy do sałatki, można zrobić pyszny wywar. Po zredukowaniu go do konsystencji rzadkiego syropu możemy dodać go do naszego sałatkowego sosu, żeby wzmocnić jego smak – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz ekspert kulinarny Lubelli. Jeśli natomiast chcemy dobrze przygotować szparagi, skorzystajmy z kolejnego triku kucharza: Szparagi gotujemy bardzo krótko. Wystarczy 60 sekund we wrzącej wodzie, żebystały się chrupiące. Jeśli natomiast wolimy miękkie, trzymajmy je we wrzątku przez 4 minuty. Szparagi można także grillować – po 2-3 minuty z każdej strony albo usmażyć na oliwie na patelni. Ciekawym sposobem przyrządzenia szparagów jest też pokrojenie ich obieraczką do warzyw w cienkie, długie plastry – możemy jeść je wtedy od razu lub zmiękczyć kilkoma kroplami oliwy, cytryny i szczyptą soli. Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami POTRZEBUJESZ: •makaron Lubella Uszka 1 opakowanie • filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki •rzodkiewki 1 pęczek •liście młodego szczawiu 1 pęczek • koperek 1 pęczek • szczypiorek 1 pęczek •jajka ugotowane 2 sztuki •musztarda francuska 2 łyżki • miód 2 łyżki • ocet 2 łyżki • olej rzepakowy 100 ml •sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 40 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz. 2. W międzyczasie… W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj. 3. To już prawie meta! Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami. Brawo! Oto niezwykła sałatka z rybą. Smacznego! UWAGA! Na drugim etapie, do sosu możesz też dodać wywar rybny, tak jak radzi w swoim triku Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie