Data publikacji: 2017-01-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Empanadas – argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Empanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak.
Tajemnicą jest tutaj sposób ich przygotowania, a także pyszne nadzienie. Poczuj smak Ameryki Południowej i spróbuj naszej propozycji na argentyńskie empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym! Empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym Składniki: ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej – ½ łyżeczki soli – 1 jajko – ½ szklanki zimnej wody – 3 łyżki oleju farsz: – 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 150 g sera Gouda MSM Mońki – 2 ząbki czosnku – 1 duża cebula – 1,5 dojrzałej czerwonej papryki – płatki chili – ½ natki pietruszki – sól i pieprz do smaku – olej do głębokiego smażenia – pół szklanki wody Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie