Naturalnie Smaczne

Fast food w wersji home made

Fast food w wersji home made
Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu – wystarczy, że nieco wcześniej sprawdzimy jak przygotować popularne potrawy kojarzone z fast foodem we własnej kuchni. Kilka propozycji na tego typu dania przygotował specjalnie Piotr Murawski, szef kuchni

Data publikacji: 2016-06-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Fast food w wersji home made
Kategoria: Naturalnie Smaczne , , , ,

Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu – wystarczy, że nieco wcześniej sprawdzimy jak przygotować popularne potrawy kojarzone z fast foodem we własnej kuchni. Kilka propozycji na tego typu dania przygotował specjalnie Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Naturalnie Smaczne , , , , - Fast food w wersji home made

Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu – wystarczy, że nieco wcześniej sprawdzimy jak przygotować popularne potrawy kojarzone z fast foodem we własnej kuchni. Kilka propozycji na tego typu dania przygotował specjalnie Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Takie domowe potrawy możemy bez obaw przygotować samodzielnie – będzie szybko i równie smacznie! Sprawdzą się doskonale podczas różnych okazji, zarówno podczas rodzinnego obiadu, czy spontanicznych spotkań w gronie przyjaciół.  A w takiej wersji na pewno nie wzbudzą w nas dodatkowo zbędnych wyrzutów sumienia.

Mac…and cheese!

Znakomitym daniem, które zakwalifikować możemy do kategorii potraw kojarzonych z fast foodami, jest pyszna zapiekanka makaronowa – mac and cheese z szynką. W połączeniu z rozpływającym się w ustach serem zasmakuje na pewno naszym najbliższym. Mniam!

Mac and cheese z szynką

Składniki:

200 g makaronu penne
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr Naturalnie smaczne
200 g sera cheddar lub innego sera żółtego
200 g szynki konserwowej
200 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w garnku Zapiekankę makaronową z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która doskonale wkomponuje się w smak gotowej potrawy, ze śmietaną, dwiema niepełnymi szklankami wody oraz makaronem. Następnie dorzuć pokrojoną w paseczki szynkę konserwową oraz część przygotowanego sera.
Zagotuj wszystko, a następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
Posyp wierzch przygotowanej potrawy pozostałym serem, zawiń aluminiową folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Po upływie tego czasu odwiń zapiekankę z folii i piecz jeszcze 5 minut, do momentu aż ser się delikatnie zarumieni.

A to już wiesz?  Wkrocz w Nowy Rok w pysznym stylu! Najlepsze noworoczne przepisy na smaczny obiad

Pizza pachnąca domem

Pizza to wyjątkowe danie, które cieszy się niemałą popularnością wśród osób ceniących pyszne jedzenie „na szybko”. Co ważne, w przypadku pizzy nie musimy się ograniczać w kwestii dodatków – każdy ma możliwość dobrania tych, które lubi najbardziej. Tutaj pomysł na pyszną domową pizzę z dodatkiem kiełbasy pepperoni i rukoli:

Domowa pizza

Składniki:

500 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej do podsypania
4,5 g drożdży
50 g cukru
50 ml oliwy z oliwek
2,5 g soli
300 ml wody
1 cebula czerwona
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese 
1 słoik pomidorów pelatti z puszki
50 g pomidorków koktajlowych
100 g tartej mozzarelli
100 g rukoli
100 g kiełbasy pepperoni

Sposób przygotowania:

Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

Fast food po włosku – lasagne

Spośród wielu rodzajów dań, które serwuje się w różnego rodzajach restauracjach szybkiej obsługi, dużą popularnością cieszy się dobrze znana smakoszom włoskiej kuchni – lasagne. Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia!

A to już wiesz?  Prosciutto, chorizo, salami? Czyli szynki i kiełbasy z różnych stron świata

Farmerska lazania

Składniki:

1 biała kapusta
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne 
1 kg mielonej wołowiny
1 por
1 słoik krojonych pomidorów
150 g mozzarelli
3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Pokrój na kawałki pora. Przekrój na pół kapustę, a następnie wrzuć ją do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i przez około 10 minut gotuj. Po tym czasie odlej wodę i zostaw do momentu schłodzenia, a potem wydziel z niej pojedyncze liście.
Podduś na średnim ogniu pora przez 2-3 minuty na 1 łyżce oleju. Następnie dorzuć mięso i smaż je przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dorzuć pomidory i Lasagne Knorr Naturalnie smaczne, która wspaniale podkreśli smak dania. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę liści kapusty, na którą rozprowadź 1/3 przygotowanego farszu mięsnego, a ją nakryj drugą warstwą liści kapusty. Czynność powtórz dwukrotnie. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, które na koniec posyp startą mozzarellą. Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do chwili, aż ser się roztopi i zarumieni. Następnie wyciągnij potrawę z piekarnika i odczekaj 10 minut przed podaniem, żeby gotową lazanię łatwiej było pokroić.

Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Naturalnie Smaczne , , , , - Fast food w wersji home made
Hashtagi: #Naturalnie Smaczne , # , , ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy