Aktualności

Francja od kuchni

Francja od kuchni
Warszawa, wrzesień 2015 r. Informacja prasowa Francja od kuchni w Galerii Mokotów Wyrafinowana haute cuisine czy lekka i szybka w przygotowaniu nouvelle couisine? Warzywny ratatouille,

Warszawa, wrzesień 2015 r.
Informacja prasowa

Francja od kuchni w Galerii Mokotów

Wyrafinowana haute cuisine czy lekka i szybka w przygotowaniu nouvelle couisine? Warzywny ratatouille, rybna zupa bouillabaisse i słodki creme brulee to tylko niektóre z flagowych dań kuchni francuskiej. Klienci warszawskiej Galerii Mokotów będą mogli przygotować je pod okiem szefa Michela Moran. 3 października, zabierze nas w kulinarną podróż po Francji. Wszystkich chętnych zapraszamy do Alei Smaków na warsztaty kulinarne, które odbędą się w ramach akcji French Touch.

Francja bardzo często nazywana jest europejską kolebką sztuki kulinarnej. Wykwintne potrawy niejednokrotnie stanowiły inspiracje dla światowych szefów kuchni. Subtelny smak francuskich dań swoje źródło ma m.in. w najwyższej jakości składnikach. Myśląc o kuchni francuskiej czujemy zapach świeżo wypiekanych croissantów czy pysznej, chrupiącej bagietki. Jednak kuchnia francuska nie jest jednolita. Różni się w zależności od regionu kraju. I tak północno-zachodnia część Francji słynie z potraw, w których główną rolę odgrywają owoce morza, a także tradycyjne wędliny. Centralna część to przede wszystkim Paryż, w którym na każdym rogu znajdziemy maleńką, klimatyczną kawiarenkę. To w niej zjemy aksamitne, dojrzewające sery. A ich niepowtarzalny smak wydobędzie lampka doskonałego lokalnego wina. Stolica kraju to także miejsce, w którym znajdują się restauracje z najdoskonalszą kuchnią na świecie. W północno–wschodniej części kraju, ze względu na wpływy niemieckie skosztujemy wspaniałego mięsnego gulaszu. Natomiast południowe, rozgrzane słońcem krańce, takie jak Prowansja czy Akwitania słyną z najpyszniejszych, dojrzałych, soczystych warzyw i owoców.

Te i wiele innych informacji na temat subtelnych smaków kuchni francuskiej poznają wszyscy, którzy 3 października, w godzinach między 13.00 a 16.30 odwiedzą Galerię Mokotów. W mieszczącej się na ostatnim piętrze Alei Smaków rodowity Francuz, niekwestionowany mistrz kulinarny Michel Moran zabierze chętnych w aromatyczną podróż, podczas której zaprezentuje kulinarne arkana swojej ojczyny. W niedzielę wspólnie odkryjemy smaki uroczej Prowansji. Dodatkowo zainteresowane osoby podczas warsztatów kulinarnych będą mogły same przyrządzić wyjątkowe potrawy, którymi na co dzień delektują się Francuzi. Zapraszamy!

A to już wiesz?  Poznaj Ajinomoto Frozen Foods

To wyjątkowe kulinarne spotkanie będzie miało miejsce w ramach obchodzonych w Polsce dni Francji, pod hasłem French Touch. Od 23 września do 10 października w całym kraju partnerzy wydarzenia, jak m.in. Galeria Mokotów zachęcają do celebrowania słynnego francuskiego szyku i stylu życia znanego jako „la belle vie”.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy