Data publikacji: 2016-01-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Gotowanie na ostro, czyli Dzień Pikantnych Potraw
Kategoria: Aktualności kulinarne , Przyprawy , , ,
Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji. To właśnie w tych regionach świata prym w kuchni wiodą potrawy bazujące na pikantnych i ostrych przyprawach, słynących ze swych rozgrzewających właściwości. Dzień Pikantnych Potraw, bo o nim mowa, obchodzony jest 16 stycznia i stanowi doskonałą okazję do wypróbowania smacznych przepisów na proste, ciepłe i sycące dania.
Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji. To właśnie w tych regionach świata prym w kuchni wiodą potrawy bazujące na pikantnych i ostrych przyprawach, słynących ze swych rozgrzewających właściwości. Dzień Pikantnych Potraw, bo o nim mowa, obchodzony jest 16 stycznia i stanowi doskonałą okazję do wypróbowania smacznych przepisów na proste, ciepłe i sycące dania.
Ostre przyprawy wzbogacają smak potraw. Oto 5 powodów, dla których warto sięgać po nie w kuchni:
Pieprz cayenne i papryka
Idealne na Dzień Pikantnych Potraw! Jeżeli nie przesadzimy z ich ilością, to nadamy potrawom pożądanej ostrości. Doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami. Są one składnikami kompozycji Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr, która pomoże nadać daniom z drobiu ten wyrazisty, oczekiwany przez nas smak:
Pikantne skrzydełka z kurczaka
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
– skrzydełka kurczaka – 1 kg
– Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr – 1 opakowanie
– olej sezamowy – 50 ml
– sos sojowy – 3 łyżki
– świeży imbir, starty – 80 g
– miód – 1 łyżka
– świeża kolendra – 1 pęczek
– mąka ziemniaczana – 1 łyżka
– margaryna – 100 ml
Sposób przygotowania:
Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.
Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.
Imbir
Po imbir sięgamy najczęściej zimą, dodając go do herbaty pijanej w chłodne wieczory. Ale warto go używać także podczas gotowania, obserwując kulinarne poczynania Azjatów. Imbir jest bowiem bardzo często elementem orientalnych dań z kurczaka, wołowiny, ryb i innych owoców morza. „Co ciekawe, przyprawę ta warto wykorzystać także w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, np. dodając imbir do farszu do schabu czy roladek – nada im ciekawą nutę smakową”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Pieczony schab z jabłkami
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
– schab środkowy w całości ze skórką – 1 kg
– Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
– twarde jabłka – 3 sztuki
– masło – 50 g
– cukier brązowy – 30 g
– curry – 20 g
– ząbek czosnku – 2 sztuki
– świeży imbir – 20 g
– świeżo mielony czarny pieprz
– gałązka świeżego rozmarynu – 4 sztuki
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sok z 1 cytryny
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Natnij delikatnie skórę schabu w odstępach ok. 1,5 cm tak, aby przypominała ona szachownicę. Pamiętaj, żeby nie przeciąć mięsa. Następnie posiekaj czosnek i rozmaryn. Polej mięso oliwą i natrzyj je wcześniej przygotowanymi składnikami, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i Przyprawą do mięs, by danie było doskonale doprawione. Odstaw schab na co najmniej godzinę, aby dogłębnie się zamarynował.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż schab do piekarnika. Pamiętaj, aby mięso było ułożone skórą do góry. W tej pozycji piecz je przez ok. 15 minut. Po upłynięciu tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Obierz jabłka, a następnie pokrój je na małe części.
Przygotuj sos. Najpierw rozpuść w rondelku trochę masła. Później wrzuć do niego jabłka. Następnie zetrzyj świeży imbir, dodaj do owoców i wymieszaj. Pod koniec prażenia skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp posiekaną pietruszką. Polej przyrządzonym sosem schab.
Kurkuma
Charakteryzuje ją specyficzny żółtawo-pomarańczowy kolor oraz ostry smak. Jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Sprawdzi się zatem w daniach o azjatyckim rodowodzie. 16 stycznia warto więc przygotować kurczaka w sosie curry czy indyjskie potrawki z warzyw podkreślone właśnie kurkumą. „Polecam ją także dodawać do gotowania ryżu czy ziemniaków, bo nada ona im doskonały wyrazisty smak oraz głęboką barwę”, radzi ekspert kulinarny Knorr:
Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
– udka z kurczaka bez kości – 500 g
– Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr – 1 opakowanie
– jogurt naturalny – 150 ml
– śmietana kremówka – 200 ml
– sok z 2 cytryn
– kurkuma – 1 łyżeczka
– cebula – 2 sztuki
– szczypiorek – 1 pęczek
– olej – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym oleju.
Jogurt wymieszaj ze śmietaną i Fixem Danie orientalne z kurczakiem Knorr, by powstał egzotyczny sos.
Wlej sos do kurczaka i pomieszaj. Gotuj składniki przez 8 minut.
Aby potrawa nabrała orientalnego smaku, posyp mięso kurkumą i skrop sokiem z cytryny. W tej formie gotuj danie jeszcze przez minutę. Na koniec posyp udka świeżo posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj. Polecamy podawać kurczaka z ryżem. Smakuje wyśmienicie!
Czosnek
Dobrze nam znany od lat dzieciństwa, ale nie zapominamy o nim i później często jest stałym lokatorem wielu polskich kuchni. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie żadnego dania mięsnego czy sałatki bez dodatku czosnku. Podkreśla smak mięs, wzbogaca sosy i włoskie makarony, znakomicie komponuje się z warzywami, nadaje zupom wyrazistości. Dodany do marynaty, finalnie nada ostrości przygotowywanym mięsom. Skarmelizowany jest doskonałym elementom farszów do mięsa. Nada również charakter tradycyjnym mielonym:
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
– mięso mielone wieprzowo-wołowe – 300 g
– Przyprawa do mięsa mielonego Knorr – 1 opakowanie
– jajko – 1 szt.
– czosnek – 1 ząbek
– kajzerka namoczona w mleku – 1 szt.
– bułka tarta – 6 łyżek
– cukinia – ¼ sztuki
– ser kozi – 100 g
– olej – 100 ml
Sposób przygotowania:
Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Dodaj Przyprawę do mięsa mielonego Knorr i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą. Dzięki temu danie będzie bardzo dobrze doprawione.
Zetrzyj grubo cukinię na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.
Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.
Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
Chrzan
Chrzan uznawany jest za jedną z najstarszych i tradycyjnych przypraw wykorzystywanych na polskich stołach. Jego najostrzejszą odmianą jest chrzan wasabi, najpopularniejszy w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej. Ten tradycyjny będzie podstawą doskonałego sosu do dań mięsnych, np. pieczonego schabu. A dodany do farszu sprawi, że przygotowywane zrazy będą wyraziste w smaku:
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: dla 6 osób
Poziom trudności: średnie
Składniki:
– schab środkowy – 800 g
– Przyprawa do mięs Knorr – 1 sztuka
– chrzan tarty w słoiczku – 100 g
– ząbek roztartego czosnku – 1 szt.
– śmietana – 200 ml
– majeranek – 1 łyżka
– olej słonecznikowy – 80 ml
– woda – 2 szklanki
– Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Umyj schab. Odetnij żyłki i błonki. Przygotuj aromatyczną marynatę składającą się z Przyprawy do mięs Knorr, majeranku i rozgniecionego na prasce czosnku. Natrzyj nią mięso, a następnie naczynie przykryj szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce najlepiej na 24h. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy godzina.
Obsmaż mięso na patelni. Później przełóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika. Piecz przez 50 minut. Aby mięso było miękkie, po ok. 25 minutach podlej je dwoma szklankami wody.
Po upieczeniu przełóż schab na bok, a powstały podczas pieczenia aromatyczny sos przelej przez sito do naczynia i wymieszaj go z Esencją do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – powstanie gęsty gładki sos. Doprowadź do wrzenia.
Odciśnij sok z tartego chrzanu, przekładając go na sito. Dodaj go do sosu wraz ze śmietaną. Gotuj przez ok. 5 minut, aż odparuje woda i sos nabierze właściwiej formy. Pokrój mięso w plastry i podawaj polane sosem.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , #Przyprawy , , ,
