Data publikacji: 2016-12-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad od żywieniowca
Kategoria: Przyprawy , Aktualności kulinarne , Zupy , Buliony ,
W Święta Bożego Narodzenia na stole znajduje się tyle pyszności, że ciężko pamiętać o diecie. Obiecujemy sobie, że później zrzucimy zbędne kilogramy. A wystarczy podczas Świąt przestrzegać kilku zasad, by bez wyrzutów sumienia spędzać czas przy świątecznym stole. Opowiada dietetyk Knorr.
W Święta Bożego Narodzenia na stole znajduje się tyle pyszności, że ciężko pamiętać o diecie. Obiecujemy sobie, że później zrzucimy zbędne kilogramy. A wystarczy podczas Świąt przestrzegać kilku zasad, by bez wyrzutów sumienia spędzać czas przy świątecznym stole. Opowiada dietetyk Knorr.
Wigilijne potrawy w zdrowszej wersji
Przygotowując kolację wigilijną lub wystawny obiad podczas świątecznych dni, obowiązkowo podajemy tradycyjne potrawy. Już podczas ich przygotowania można pomyśleć, by ograniczyć w nich ilość kalorii:
Wielu z nas będzie gotować barszcz czerwony. W tym przypadku warto trzymać się tradycyjnej receptury i przyrządzić go w jarskiej wersji. Barszcz czerwony gotowany na warzywach jest mniej kaloryczny, niż zupa z dodatkiem zasmażki czy dużej ilości śmietany.
Podczas przygotowywania wigilijnych potraw zastąpmy smażenie inną formą – pieczeniem, grillowaniem lub gotowaniem. Dzięki temu potrawa nie będzie aż tak kaloryczna. Karp w tym roku nie musi być smażony – nasze podniebienia zachwyci także wigilijna ryba w wersji grillowanej. Wybierajmy przepisy na mięsa bez panierki, która również jest źródłem zbędnych kalorii.
„Mięsne dania serwujmy z jak największą ilością warzyw, dzięki którym ograniczymy ilość klusek czy innych kalorycznych dodatków na świątecznym talerzu” – radzi dietetyk Knorr.
Wykorzystajmy fakt, że Boże Narodzenie to czas, kiedy królują ryby – w ciągu roku zbyt rzadko goszczą one w naszych kuchniach. Natomiast zamiast śledzia w śmietanie czy oleju podajmy go saute, namoczonego w mleku.
Pierogi z kapustą i grzybami gotujmy na wodzie, nie odgrzewajmy ich na tłuszczu.
Przyprawiajmy! Tradycyjnie uważa się, że zioła i przyprawy sprzyjają trawieniu.
Pokuśmy się o dania z dodatkiem owoców cytrusowych. Są źródłem cennego dla jelit błonnika. Mały dodatek, a ma tak wiele zalet.
Dobre nawyki przy stole
„Zasiadając do wigilijnej wieczerzy, mamy „przed sobą” 12 potraw. Tradycja nakazuje spróbować każdej z nich – tylko jak to zrobić, aby nie przytyć? Najważniejsze jest, aby zachować umiar. Można przygotować mniejszy talerz i nałożyć na niego każdej potrawy po trochu. Uważajmy na węglowodany – zamiast klusek czy ziemniaków, zjedzmy więcej sałatki” – przypomina dietetyk Knorr.
Głodówki nie są najlepszym pomysłem – całkowity post przed Wigilią nie będzie sprzyjał trawieniu. Ponadto zamiast zjeść dużą ilość jedzenia w czasie świątecznego obiadu, a potem głodzić się cały dzień – jedzmy mniej, ale częściej.
Posiłki w czasie Świąt Bożego Narodzenia są okazją do spotkania z rodziną. Pamiętajmy o spożywaniu ich powoli i w spokoju.
Spacer dla zdrowia
Święta to urlop od pracy, ale nie od ruchu! Nowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia umiejscawiają ruch na pierwszym miejscu w piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej. To zalecenie dotyczy całego roku, bez wyjątków. Nie musimy od razu biec na siłownię – wystarczy, że po obfitym obiedzie zaprosimy rodzinę na spacer. Ruch przyspieszy nasz metabolizm oraz pozwoli nam spalić zbędne kalorie.
Próbowanie potraw z umiarem, wybór gotowanych lub pieczonych ryb i więcej ruchu – przestrzeganie kilku prostych zasad zdrowego odżywiania sprawi, że nie będziemy musieli w pośpiechu odchudzać się przed zabawą sylwestrową.
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
Składniki:
4 buraki
2 litry bulionu warzywnego
Barszcz czerwony Knorr
200 g uszek
jabłko
3 ząbki czosnku
łyżka majeranku
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.
Barszcz z gwiazdką
Składniki:
Barszcz czerwony Knorr
kilka ugotowanych ziemniaków
cytryna
60 g suszonych śliwek
2 sztuki goździków
łyżka miodu
pieprz do smaku
litr wody
Sposób przygotowania:
Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.
Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, aby nadać aromatu, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.
Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.
Śledź po kaszubsku z octem
Składniki:
1 kg filetów śledziowych
2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
2 szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szczypty pieprzu
cukier
2 liście laurowe
łyżka mielonego ziela angielskiego
2 łyżki ziarna gorczycy
2 szklanki octu winnego
100 ml wytrawnego wina białego
4 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Łosoś pieczony w folii
Składniki:
4 dzwonki z łososia
łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat
500 g bobu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Przyprawy , #Aktualności kulinarne , Zupy , Buliony ,