LIFESTYLE Żywienie

Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej

Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej
Pandemia zmusiła wielu z nas do tego, aby przez ostatnie miesiące pracować z domu. Taka sytuacja ma oczywiście swoje minusy, ale można w niej też znaleźć kilka plusów, jak na przykład swobodny dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania pysznych

Data publikacji: 2020-06-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Pandemia zmusiła wielu z nas do tego, aby przez ostatnie miesiące pracować z domu. Taka sytuacja ma oczywiście swoje minusy, ale można w niej też znaleźć kilka plusów, jak na przykład swobodny dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania pysznych posiłków.

Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej LIFESTYLE, Żywienie - Pandemia zmusiła wielu z nas do tego, aby przez ostatnie miesiące pracować z domu. Taka sytuacja ma oczywiście swoje minusy, ale można w niej też znaleźć kilka plusów, jak na przykład swobodny dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania pysznych posiłków.

Podczas pandemii nasza codzienna rutyna została odwrócona do góry nogami. Dla bezpieczeństwa, większość czasu spędzamy w domu i musimy zaadaptować nasze role do całkiem nowych warunków. W tym szczególnym okresie, wielu z nas stanęło przed koniecznością pozostania na home office i znalezienia równowagi między sferą prywatną a zawodową. Jedzenie pysznie i szybko Zaistniała sytuacja, mimo pewnych niedogodności, ma jednak swoje plusy. Należy do nich z pewnością dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania ulubionych posiłków, bez walki o ostatni widelec czy kolejki do mikrofalówki z biurze. W czasie dnia pracy, kiedy czas na kulinarne eksperymenty jest ograniczony, najchętniej sięgamy po szybkie i proste rozwiązania, pyszne przepisy, które można przygotować w przerwie między telefonem od przełożonego a wysłaniem ważnego maila. W takich momentach bardziej niż zwykle cenimy uniwersalne produkty, które dodadzą smaku każdej potrawie w zaledwie kilka sekund. Sos sojowy – uniwersalny dodatek w każdej kuchni Sos sojowy Kikkoman to produkt najwyżej jakości, doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Prosty skład, zawierający tylko 4 starannie dobrane elementy: wodę, soję, pszenicę i sól to gwarancja naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Chociaż produkt ten kojarzony był głównie z kuchnią azjatycką, coraz częściej pojawia się jako niezastąpiony składnik dań ze wszystkich zakątków globu. Doskonały do dressingów, marynat, kremowych sosów, a nawet jako zamiennik zwykłej soli. Bogaty aromat i niezwykle intensywny smak umami sprawią, że sos Kikkoman nada charakteru każdemu daniu. Daj się ponieść fantazji – 3 proste przepisy na dania, które przygotujesz na home office Proste i szybkie gotowanie nie musi być nudne, a w końcu myślenie outside the box to znak naszych czasów. Daj się ponieść fantazji i sprawdź, jak sos sojowy poradzi sobie w zupełnie nowym kontekście! Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które przygotujesz w kilka chwil, nawet podczas pracy zdalnej.   1. Ser Halloumi i soczewica z dressingiem cytrynowo-sojowym https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/ser-halloumi-i-soczewica-z-dressingiem-cytrynowo-sojowym/c/1663/ Składniki: 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 2 gałązki świeżego tymianku 200 g soczewicy 250 g sera halloumi mieszanka sałat   Na dressing cytrynowo-sojowy: 4 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman   Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę. W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia. Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polejsoczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.   2. Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/blyskawiczne-spaghetti-bolognese-z-nuta-umami/ Składniki: 300 g spaghetti 15 ml oleju 125 g boczku lub pancetty w kostkach 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%) 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki) 125 g selera (2 łodygi) 125 g cebuli (1 mała cebula) 3 drobno posiekane ząbki czosnku 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%) 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman świeże listki bazylii   Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.   3. Burger z ciecierzycy https://www.kikkoan.pl/przepisy/recipe-detail/r/burger-z-ciecierzycy/c/1653/ Składniki: Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej) 2 łyżki wody 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman 1 łyżeczka kminku czarny pieprz oliwa z oliwek   Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.   Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. Marka pojawiła się w Europie, kiedy w 1973 w Niemczech otwarto japońską restaurację, gdzie klienci mieli okazję poznać jej wyjątkowy produkt. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

A to już wiesz?  Wołowina na talerzu

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Jedzenie na home office nudzi? Trzy przepisy na obiad podczas pracy zdalnej LIFESTYLE, Żywienie - Pandemia zmusiła wielu z nas do tego, aby przez ostatnie miesiące pracować z domu. Taka sytuacja ma oczywiście swoje minusy, ale można w niej też znaleźć kilka plusów, jak na przykład swobodny dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania pysznych posiłków.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy