Aktualności kulinarne

Jesień w kolorze dyni. O potrawach z dyni opowiada szef kuchni Knorr

Jesień w kolorze dyni. O potrawach z dyni opowiada szef kuchni Knorr
Czas na specjalnych gości – do kuchni zapraszamy dyniową rodzinę. W kolejce już ustawiają się dynie wszelkich gatunków, ale też patisony, kabaczki, cukinie, ogórki. Przed nami jesienna uczta smaków! Jak ją przygotować? Przepisy na dania z dyni poleca Piotr Murawski, szef kuchni

Data publikacji: 2013-10-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jesień w kolorze dyni. O potrawach z dyni opowiada szef kuchni Knorr
Kategoria: Aktualności kulinarne , , , ,

Czas na specjalnych gości – do kuchni zapraszamy dyniową rodzinę. W kolejce już ustawiają się dynie wszelkich gatunków, ale też patisony, kabaczki, cukinie, ogórki. Przed nami jesienna uczta smaków! Jak ją przygotować? Przepisy na dania z dyni poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Aktualności kulinarne , , , , - Jesień w kolorze dyni. O potrawach z dyni opowiada szef kuchni Knorr

Czas na specjalnych gości – do kuchni zapraszamy dyniową rodzinę. W kolejce już ustawiają się dynie wszelkich gatunków, ale też patisony, kabaczki, cukinie, ogórki. Przed nami jesienna uczta smaków! Jak ją przygotować? Przepisy na dania z dyni poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Od intensywnie pomarańczowych po subtelnie kremowe, kule i w kształcie gruszki – jesień to idealny czas na kulinarne eksperymenty z różnymi gatunkami dyni. Na kilka z nich warto zwrócić szczególną uwagę.

Hokkaido po polsku

Najpopularniejszą jest dynia zwyczajna, delikatnie pomarańczowa o łagodnym smaku. W czasie gotowania jej miąższ staje się bardzo miękki, niemal się rozpadając. Z jej pestek uzyskuje się aromatyczny olej o zdecydowanym, lekko orzechowym posmaku, który znakomicie wzbogaci sałaty i makarony.

„Natomiast w mojej kuchni najczęściej gości dynia hokkaido”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. I wylicza jej zalety – cechuje się soczystym miąższem o głęboko pomarańczowej barwie i słodkim smaku, a ponadto jej niewielkie rozmiary pozwalają kupić warzywo w całości, do wykorzystania na 3-4 posiłki. Znakomicie sprawdza się w zupach – gęste aromatyczne kremy mają szansę stać się przebojem jesiennego stołu! Można je urozmaicić, dodając ziemniaki lub jabłko. Oto przepis na taką wersję dyniowego kremu: http://www.przepisy.pl/przepis/krem-z-dyni-z-ziemniakami-i-jablkiem-1#szukaj/dynia/przepisy.

Kremy z dyni będą się wspaniale prezentować posypane pestkami tego warzywa, które możemy przygotować sami. Nic prostszego – wystarczy zostawić je na kilka dni na parapecie, aby obeschły, a następnie uprażyć na patelni, przez co staną się chrupiące.

A to już wiesz?  Królewskie frytki? O tak! Czyli jak przygotować frytki godne mistrzowskiej kuchni

Dynię hokkaido możemy też wykorzystać do przygotowania sosów. Wówczas używamy dyni surowej, by pozostała delikatnie twarda. Pyszny sos do makaronu oraz mięs powstanie z połączenia warzywa z czosnkiem, papryczką chilli oraz świeżymi ziołami. Także mieszanka curry znakomicie podkreśli jego smak. Oto jedna z propozycji na Sos dyniowy: http://www.przepisy.pl/przepis/sos-dyniowy#szukaj/dynia/przepisy

Dynia makaronowa

To dopiero niespodzianka! Okazuje się, że z dyni możemy przygotować także makaron, a nawet smażone placki. Jak to możliwe? Takie możliwości zawdzięczamy dyni makaronowej o podłużnym kształcie oraz żółtych skórce i miąższu. Do sięgania po dynię makaronową zachęca Piotr Murawski na blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/jeszcze-o-dyni-makaronowej-placki-z-dyni/. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej miąższ możemy zeskrobać widelcem – przyjmuje wówczas formę długich nitek. Niczym spaghetti – dlatego też na dyniowe spaghetti znakomicie się nadaje. Podana z sosem pomidorowym zaskoczy niejednego naszego gościa. Dynię makaronową warto przygotować w pikantnej odsłonie, z papryczką chilli, cebulą czy imbirem, dzięki czemu zyska bardziej zdecydowany smak. A placki? To dopiero pomysł! Zamiast ziemniaków dodajmy włókna dyni makaronowej i smażmy jak placki ziemniaczane: http://www.przepisy.pl/przepis/chrupiace-placki-z-dyni-i-sera#szukaj/dynia/przepisy. Cudowna odmiana!

Po włosku, amerykańsku i tajsku

A teraz jeszcze kilka sposobów na przyrządzenie dyni rodem z różnych zakątków świata. Z Włoch – dyniowe risotto. Dodając już na początku gotowania upieczoną dynię, uzyskamy słodkawy kremowy sos, wspaniale komponujący się z ryżem arborio. Danie warto uzupełnić serami – tartym parmezanem, mozzarellą lub nawet serem pleśniowym oraz doprawić rozmarynem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dokładne wskazówki, jak przygotować Risotto z dyni, znajdziecie tutaj: http://www.przepisy.pl/przepis/risotto-z-dyni.

A dynia made in USA? Pokrojoną w półksiężyce, skropioną oliwą i przyprawioną wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Polewamy sosem jogurtowym i…. już nic nie trzeba! Niebo w gębie! http://www.przepisy.pl/przepis/dynia-z-pieca-calabaza-al-horno#szukaj/dynia pieczona/przepisy. Upieczony miąższ możemy zamrozić, by także po sezonie móc przyrządzać dania z dyni.

A to już wiesz?  Pasztet - wielka rzecz na wielkanocny stół

Harmonijne połączenie, jakie tworzy dynia z curry, pozwala nam przygotowywać pyszne dania nawiązujące do kuchni tajskiej. Curry z dynią, mlekiem kokosowym i krewetkami czy też Curry ze smażonej dyni i ziemniaków udowodnią nam, że także w orientalnym wydaniu dynia sprawdza się wyśmienicie:

http://www.przepisy.pl/przepis/curry-z-smazonej-dyni-i-ziemniakow#szukaj/curry z dyni/przepisy

 

Macie ochotę na kolejne potrawy z dynią w roli głównej? Przepisy polecane przez szefów kuchni Knorr znajdziecie:

na stronie  www.przepisy.pl
na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
na profilu na portalu Facebook  www.facebook.com/przepisypl
na kanale „Przepisy.pl” na You Tube  www.youtube.com/user/codzisnaobiad
pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Aktualności kulinarne , , , , - Jesień w kolorze dyni. O potrawach z dyni opowiada szef kuchni Knorr
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , # , , ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy