Data publikacji: 2019-10-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jesienne smaki na jarmarku Żuławskie Smaki w CH Osowa
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Jak co miesiąc, CH Osowa zaprasza na aromatyczny jarmark, na którym będzie można skosztować i nabyć wyroby własnej produkcji od okolicznych dostawców. Na pierwszym jesiennym jarmarku 4-5 października nie zabraknie miodu z tegorocznych zbiorów ani oryginalnych, domowych kiszonek.
Jak co miesiąc, CH Osowa zaprasza na aromatyczny jarmark, na którym będzie można skosztować i nabyć wyroby własnej produkcji od okolicznych dostawców. Na pierwszym jesiennym jarmarku 4-5 października nie zabraknie miodu z tegorocznych zbiorów ani oryginalnych, domowych kiszonek. Lokalni producenci z Trójmiasta i Żuław przygotowali swoje świeże produkty i przetwory z ostatnich, letnich zbiorów z pól i ogrodów. Koniec roku to niewątpliwie także czas przygotowań do zimy, podczas której warto mieć pod ręką pyszne wyroby z letnich upraw, jak na przykład kiszonki własnej roboty. Jesienne kiszonki i warsztaty kulinarne Coraz chętniej zwracamy się dziś ku kiszonym produktom, doceniając ich właściwości prozdrowotne i łatwość przyrządzania. Na październikowym jarmarku w CH Osowa kiszonek nie zabraknie na pewno, dzięki Żuławskiej Zagrodzie, która to o kiszeniu wie wszystko. Warto także wspomnieć, że w najbliższy weekend w CH Osowa odbędą się również bezpłatne warsztaty kulinarne, na których uczestnicy nauczą się, jak przygotowywać tradycyjne przetwory. Poprowadzi je autorka książek o gotowaniu i uczestniczka Master Chef, Jolanta Naklicka-Kleser. – Najlepszym sposobem na zatrzymanie smaków i aromatów lata są domowe przetwory, najlepiej przygotowane własnoręcznie. Satysfakcja z ich wykonania oraz wyjątkowy smak, wysoka jakość i brak konserwantów to powody, dla których zachęcamy klientów do samodzielnego eksperymentowania z kiszonkami i korzystania z oferty naszych okolicznych producentów. Zdecydowaliśmy się także zaproponować warsztaty, które mamy nadzieję zainspirują uczestników do poszukiwania nowych przepisów, a także do rozpoczęcia swojej przygody z przetworami wbrew panującemu przekonaniu, że jest to zajęcie czasochłonne – tłumaczy Justyna Siemińska, dyrektor CH Osowa. Oprócz oferty obfitującej w kiszonki, na październikowym jarmarku będzie można kupić i posmakować naturalnych i aromatycznych wyrobów mięsnych, domowej kuchni od Halinki, Kajmaku Pomorskiego dla fanów słodkości oraz okolicznego, przepysznego miodu od Żuławskiej Pasieki Wędrownej. Wystawcy październikowej edycji „Żuławskie Smaki” Żuławska Zagroda – kiszonki i przetwory warzywne Specjały z Borów – naturalne wyroby mięsne i wędzonki Pierogi Halinki – domowe pierogi i dania kuchni tradycyjnej Polder – tradycyjny Kajmak Pomorski w wielu smakach Żuławska Pasieka Wędrowna – naturalne miody z Żuław Smakowite zakupy na jarmarku „Żuławskie Smaki” w każdy pierwszy piątek i sobotę miesiąca w CH Osowa.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie