LIFESTYLE Żywienie

Kanapki w innej postaci

Kanapki w innej postaci
Kanapki

Data publikacji: 2019-03-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kanapki w innej postaci
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Kanapki inaczej

Kanapki w innej postaci LIFESTYLE, Żywienie - Kanapki inaczej

Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. W wersji podstawowej zazwyczaj jemy je z masłem, żółtym serem i plastrem pomidora lub ogórka. W wersji urozmaiconej np. z grillowanym mięsem, warzywami i sosem mogą być świetnym pomysłem na obiad i kolację.  Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów. Kanapkowe czary-mary Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego – aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem. Zwłaszcza wiosną, kiedy sezonowe i świeże warzywa powoli pojawiają się na okolicznych straganach.   Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą   Składniki: kromka pieczywa 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol 2 plastry wędzonego żółtego sera 1 czerwona cebula garść rukoli kilka liści buraka 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka chrzanu 3 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła szczypta cynamonu Przygotowanie: W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromkę chleba. Następnie układamy na niej plasterki szynki i żółtego sera. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem cynamonu na rozgrzanej patelni. Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej. Wiosenny hot-dog z limonką Składniki: 1 bułka z ziarnami 1 parówka z kurczaka Żarłaki firmy Konspol 1 puszka kukurydzy cebula 1 pomidor 1 ogórek pęk szczypiorku 1 limonka pieprz i sól do smaku   Przygotowanie: Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę z kurczaka Żarłaki gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórek, pomidor i cebulę kroimy w kostkę po czym mieszamy je z kukurydzą. Do bułki wkładamy ugotowaną parówkę po czym wykładamy ją mieszanką warzyw. Tak przygotowanego hot-doga skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.  

A to już wiesz?  Za co lubimy mrożone jogurty?

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Kanapki w innej postaci LIFESTYLE, Żywienie - Kanapki inaczej
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy