Data publikacji: 2016-09-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kuchenny przybornik na jesień
Kategoria: Naturalnie Smaczne , Przyprawy , Esencje , Zupy , Naturalnie Smaczne
Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:
Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.
Grzybowa potrawka
Składniki:
– prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
– podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
– rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
– kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
– Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr – 1 opak.
– szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
– ząbek czosnku – 4 szt.
– śmietana 30 % – 500 ml
– świeży rozmaryn – 1 szt.
– świeży tymianek – 1 szt.
– świeża szałwia – 30 g
– oliwa z oliwek – 50 ml
– czarny pieprz – 5 g
– mąka pszenna – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Stanowi idealny dodatek do przygotowywanych jesienią dań pieczonych i smażonych. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak.
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
Składniki:
– karkówka – 600 g
– Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
– Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
– grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) – 8 szt.
– rozmaryn świeży gałązka – 1 szt.
– olej – 2 łyżki
Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Tajemnica pysznego kurczaka tkwi w jego odpowiednim doprawieniu. Pomoże w tym Przyprawa do złotego kurczaka Knorr o nowej udoskonalonej recepturze. Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.
Pieczony kurczak z warzywami
Składniki:
– kurczak cały – 1700 g
– Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – 1 opak.
– masło – 100 g
– szalotki – 6 szt.
– cukinia żółta i zielona – 2 szt.
– pomidorki koktajlowe – 500 g
– cytryna – 2,5 szt.
– goździki – 6 szt.
– kilka gałązek tymianku
– kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Cytryny sparz wrząca wodą, dokładnie umyj, z jednej otrzyj skórkę.
Pokrój cukinię w kostkę, obraną z łupin szalotkę i pomidorki przekrój na pół.
Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr, by danie było doskonale doprawione. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą – sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn, na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Wyjątkowy, lekko orzechowy smak i doskonały aromat – to znak rozpoznawczy kurek. W taki sposób naszą ulubioną zupę wzbogaci Kremowa zupa z kurek Knorr. Dodatek szczypiorku nada jej wyrazisty akcent. Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!
Zupa z kurek
Składniki:
– Kremowa zupa z kurek Knorr – 1 opak.
– kurki świeże lub mrożone – 50 dag
– kiełbasa – 20 dag
– Bulion drobiowy – 2 szt.
– woda – 2 l
– cebula – 10 dag
– makaron, np. muszelki – 100 g
– śmietana – 0,5 szklanki
– jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 4 szt.
– natka pietruszki (posiekana)
– pieprz – 1 szczypta
– majeranek – 1 szczypta
– tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów.
Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.
Kiełbasę pokrój w plasterki.
Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.
Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu – będzie niezwykle aromatyczna. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.
Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr
Jesienne gulasze niezastąpione podczas jesiennej słoty. Doskonale rozgrzewają i zaspokajają apetyty po powrocie ze szkoły i pracy. Jednocześnie, jako danie jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu. Aby cechowały się głębią smaku, warto sięgnąć po Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr. Dzięki niemu, gulasze będą doskonale przyprawione, wyraziste w smaku.
Gulasz z dyni
Składniki:
– mała dynia – 1 szt.
– Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz – 1 opak.
– cebula – 1 szt.
– kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt typu greckiego – 100 ml
– posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
– oliwa – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy będzie zmieniać kolor.
Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, dzięki czemu danie nabierze głębokiego smaku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu, gdy dynia będzie miękka
Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Naturalnie Smaczne , #Przyprawy , Esencje , Zupy , Naturalnie Smaczne