Produkty

Kuchnia po grecku

Kuchnia po grecku
Oblana wodami mórz, pokryta skąpanymi w słońcu gajami oliwnymi, ze zboczami pełnymi pastwisk ze stadami owiec, obfita w owoce, warzywa i zioła – taka jest Grecja. I dlatego kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni - wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na

Data publikacji: 2012-07-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kuchnia po grecku
Kategoria: Produkty , , , ,

Oblana wodami mórz, pokryta skąpanymi w słońcu gajami oliwnymi, ze zboczami pełnymi pastwisk ze stadami owiec, obfita w owoce, warzywa i zioła – taka jest Grecja. I dlatego kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni – wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na urlop.
Produkty , , , , - Kuchnia po grecku

Oblana wodami mórz, pokryta skąpanymi w słońcu gajami oliwnymi, ze zboczami pełnymi pastwisk ze stadami owiec, obfita w owoce, warzywa i zioła – taka jest Grecja. I dlatego kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni – wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na urlop.

Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycje kucharzy Knorr:

Musaka

Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki. Kucharze Knorr polecają taką oto wersję:

http://www.przepisy.pl/przepis/musaka

Gyros

Na greckim stole  nie może zabraknąć gyrosa. Choć w tamtejszych tawernach gyros przyrządza się z mięsa jagnięcego opiekanego na rożnie i zawijanego w tradycyjny chleb pita, my kojarzymy go często z talerzem wypełnionym mięsem, surówkami i frytkami lub przekąską w cieście tortilla. Najważniejsze jednak w tej potrawie są przyprawy i charakterystyczny sos. Smak ten uzyskamy w domowej kuchni dzięki Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym. Pomoże w przygotowaniu polecanych przez kucharzy Knorr wersji gyrosa:

A to już wiesz?  Zrób to warzywnie – tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

http://www.przepisy.pl/przepis/gyros-z-tzatzikami-i-ostrym-sosem-paprykowym-1

http://www.przepisy.pl/przepis/gyros-z-kurczakiem

Dolmades

Uwielbienie Greków dla tego dania powinno być dla nas Polaków zupełnie zrozumiałe, ponieważ dolmades przypominają nasze polskie gołąbki. Podobnie jak one potrawę przyrządza się z mięsa i ryżu, podawana jest na ciepło i z sosem. Różnica tkwi jednak w rodzaju mięsa, bo Grecy wykorzystują do przygotowania dolmades swoją ulubioną jagnięcinę. Ponadto zamiast w liście kapusty, farsz jest zawijany w rodzime liście winogron. Kucharze Knorr polecają przepis na dolmades, dzięki któremu możemy samodzielnie i z dostępnych w naszym kraju składników przygotować w domowej kuchni te „greckie gołąbki”:

http://www.przepisy.pl/przepis/dolma

Grecka sałatka

Nie trzeba jej chyba nikomu przedstawiać – uwielbiamy to połączenie pomidorów, sałaty, cebuli, oliwek, sera feta. Znakomicie sprawdzi się tutaj także sos sałatkowy grecki Knorr, czyli kompozycja przypraw i ziół, które nadadzą sałatce greckiego charakteru. Ponadto kucharze Knorr proponują tradycyjną sałatkę grecką nieco urozmaicić:

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-grecka-inaczej

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-grecka-z-feta

Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Niezwykle popularne w Grecji są dania z owoców morza, bo to prawdziwe bogactwo tego kraju. W karcie każdej greckiej restauracji spotkamy mnóstwo propozycji z rybami, ośmiornicami, kalmarami czy krewetkami. I właśnie danie z tymi ostatnimi polecają przygotować w domu kucharze Knorr, by poczuć klimat greckich wakacji. Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą to połączenie typowych dla tamtejszej kuchni składników – pomidorów, fety, świeżych ziół, oliwy z oliwek i rzecz jasna owoców morza.

http://www.przepisy.pl/przepis/smazone-krewetki-z-sosem-pomidorowym-i-feta

Tzatziki

Dziś znany i popularny w naszym kraju dip pochodzi z Grecji i tam jest czymś, bez czego Grecy nie mogą się obejść – używają tzatziki jako przybrania do wszelkich potraw z grilla, mięs i ryb, dipu do zapiekanego pieczywa lub osobnej przystawki. Pasta powstaje z gęstego jogurtu z roztartym czosnkiem, drobno pokrojonym ogórkiem oraz oliwą z oliwek. Jednak często urozmaica się ją, dodając miętę, koperek czy sok cytrynowy. Dip możemy podać do drugiego dania, by nadać potrawie greckiego charakteru. Smak zapewni polecany do przygotowania tzatziki sos sałatkowy czosnkowy Knorr:

A to już wiesz?  Masz smaka na coś z ziemniaka? Platforma ziemniaczana Knorr w natarciu!

http://www.przepisy.pl/przepis/tzatziki

http://www.przepisy.pl/przepis/tzatziki-2

Jak we własnej kuchni przygotować tradycyjne greckie smakołyki? Podpowiedzi znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Produkty , , , , - Kuchnia po grecku
Hashtagi: #Produkty , # , , ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy