Data publikacji: 2017-08-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Lasagne z kurczakiem i pesto
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Smaczna propozycja od eksperta kulinarnego dla całej rodziny.
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje lasagne z kurczakiem i pesto – świetną na rodzinny obiad. POTRZEBUJESZ: • Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania • ugotowane mięso z kurczaka 500g • ricotta 250g • mozarella 300g • parmezan drobno starty 100g • cebula 1 sztuka • czosnek 1 ząbek • szpinak siekany (rozmrożony) 300g • koncentrat bulionu drobiowego Krakus 500ml • pesto 1 słoiczek • mleko 500ml • masło 70g • mąka Lubella 60g • sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 60 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu Krakus, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos. 2. W międzyczasie… Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio. 3. To już prawie meta! Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił. Brawo! Zaproś bliskich do stołu!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie