Data publikacji: 2018-08-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Lisica wśród dań
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Niektórzy nazywają ją „kurzą nóżką”, inni zaś „pieprzykiem” czy „lisicą”. Niemniej bez względu na nazwę kurka (bo o niej mowa), ze względu na swój niezwykły smak, z całą pewnością tworzy doskonały dodatek w kuchni.
Grzyby stanowią nieodłączny element kuchni polskiej. Stąd też sezon na kurki powinien cieszyć niejednego ich smakosza – tym bardziej, że od wielu lat należą one do jednych z najbardziej cenionych grzybów, pozostając do dziś niezastąpionym składnikiem wielu dań. Ich ciekawy smak sprawia, że chętnie wykorzystuje się je nie tylko jako dodatek do mięs, lecz także stanowią składnik sosów i zup. „Kurki mogą być podstawą zarówno do przekąsek na śniadanie, jak i głównym składnikiem dań obiadowych. Choć można je marynować, mrozić czy suszyć, są również doskonałym produktem do gotowania czy smażenia. Pamiętajmy jednak, że smażyć należy je krótko – w przeciwnym wypadku twardnieją i tracą bardzo na smaku” – podpowiada Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego. Poniżej kurki z patelni w maślanej emulsji z tymiankiem i grzanką według przepisu Bartłomieja Czerwińskiego: Składniki: 150 gr kurek 35 gr cebuli 5 gr czosnku 2 gr tymianku 30 gr masła 50 ml białego wytrawnego wina 3 gr koperku Sól i pieprz do smaku Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurki, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz gałązkę tymianku. Podsmażamy kilka minut. Flambirujemy całość białym winem, następnie redukujemy zawartość płynu o połowę. Dodajemy zimne masło i delikatnie mieszając emulgujemy sos. Powstałą emulsję maślaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek ogrodowy. Serwujemy z grzanką. Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie