Data publikacji: 2019-07-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Menu na kolację – Chatka szpinakowo-łososiowa od Eisberga
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa.
Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: Ciasto – 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg – 2 szklanki mąki pszennej – 4 duże jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 łyżki oleju Nadzienie – 200 g serka śniadaniowego – 50 g sera feta – 150 g łososia wędzonego w plastrach – sól – pieprz Przygotowanie: Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć. Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie