Data publikacji: 2017-02-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Idealnym pomysłem na elegancki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty będą aromatyczne tartaletki z delikatnym kremem bananowo-orzechowym.
Idealnym pomysłem na elegancki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty będą aromatyczne tartaletki z delikatnym kremem bananowo-orzechowym. Ponieważ przygotowanie ich jest łatwe i nie wymaga pieczenia – sprawdzą się też jako szybka przekąska dla gości. Mają tylko jedną wadę… bardzo szybko znikają, ponieważ trudno oprzeć się ich smakowi – kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał więcej. Składniki na ok. 12 tartaletek: 500 g orzeszków ziemnych 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji 10 daktyli (opcjonalnie) 1 szklanka cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake) Przygotowanie: Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie