Data publikacji: 2017-03-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem.
Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach. Składniki: – kiełbasa Krucha Kmicica „Gzella” 250g – ziemniaki 1kg – jajko 1 szt. – mąka pszenna ok. 1 szklanka – oscypek 150g – sól, pieprz do smaku – cebula 1 średnia szt. – olej 2 łyżki – świeży czosnek niedźwiedzi lub szczypior 1 pęczek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju. Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem. Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie