Żywność

Najlepsza do śniadania – aromatyczna herbata

Informacja prasowa
Poznań, 21 sierpnia 2018 r.

Wielu ekspertów od żywienia od lat przekonuje, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia niezmiennie jest śniadanie. Stanowi ono podstawowe źródło energii potrzebnej nam do działania w ciągu nadchodzącego dnia i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu m.in. odpowiedni metabolizm. Warto więc zwrócić uwagę nie tylko na to co jemy, ale również na to, co pijemy w trakcie tego posiłku.
Zwolennicy diety kopenhaskiej zamiast śniadania piją czarną kawę bez cukru. To nie tylko poważny błąd żywieniowy, ale również prosta droga do nabawienia się wrzodów żołądka. Warto więc z samego rana poświęcić trochę czasu na pożywne śniadanie oraz kubek aromatycznej herbaty, która może dostarczyć nam więcej energii niż kawa. Zobaczcie, co na ten temat mówią eksperci marki Akbar.
Z rana zamiast kawy herbata
Herbata czarna to doskonały sposób na pobudzenie i… zrelaksowanie organizmu. Wszystko zależy od czasu jej parzenia. Jeśli poświęcimy na to 3 minuty, to uzyskamy napar pobudzający. W przeciwieństwie do kawy, która działa szybko, jednak na krótki okres czasu, herbata ożywia nas wolniej, ale efekt ten utrzymuje się znacznie dłużej. Dodatkowo nie narażamy swojego organizmu na problemy zdrowotne, jak dzieje się w przypadku picia dużych ilości kawy (wrzody żołądka, nadciśnienie, uzależnienie od kofeiny).
Herbata do śniadania włoskiego
Włoskie czy francuskie śniadania kojarzą nam się z lekkimi, słodkimi przekąskami. Jednak i u nas jest wielu miłośników brioche, croissant czy zwyczajnej… drożdżówki. Warto jednak taki posiłek spożyć w towarzystwie herbaty z odrobiną mleka, które złagodzi mocny smak naparu i będzie doskonale komponować się ze słodkim posiłkiem. Poniżej przepis na śniadaniową herbatę z mlekiem.
Składniki:
• Herbata Akbar Earl Grey z aromatem bergamoty
• Mleko
• Cukier trzcinowy lub miód
• Odrobina cynamonu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3 minuty. Mleko delikatnie podgrzewamy razem z cukrem oraz odrobiną cynamonu. Dodajemy do naparu.
Herbata do śniadania angielskiego
Miłośnicy cięższych śniadań, jak np. angielskie, poza pobudzeniem organizmu potrzebują również pomocy przy trawieniu bekonu, jajek czy innych tłustych produktów. Jedną z wielu korzystnych dla naszego organizmu właściwości korzenia imbiru jest wspieranie układu trawiennego. Zawarty w imbirze olejek pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa również rozkurczowo i pomaga zredukować wzdęcia, które często pojawiają się po tłustych posiłkach. Poniżej przepis na herbatę idealną do cięższego śniadania.
Składniki:
• Herbata Akbar Earl Grey z aromatem bergamoty
• 1 cm korzenia imbiru
• Plasterek cytryny
• W razie potrzeby cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3 minuty. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do naparu razem z plasterkiem cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy