LIFESTYLE Żywienie

Od owocowego krzaczka do pełnego słoiczka

Od owocowego krzaczka do pełnego słoiczka
Dżemy, konfitury i powidła – różni je nie tylko

Data publikacji: 2017-01-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Od owocowego krzaczka do pełnego słoiczka
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Dżemy, konfitury i powidła – różni je nie tylko nazwa.

Od owocowego krzaczka do pełnego słoiczka LIFESTYLE, Żywienie - Dżemy, konfitury i powidła – różni je nie tylko nazwa.

Owoce pochodzące z polskich upraw są słynne na całym świecie. Wyróżniają się wyrazistym smakiem, naturalną słodyczą oraz intensywnym kolorem. Marka Herbapol pragnie dostarczać Polakom najlepsze produkty, dlatego stawia na owoce pochodzące z regionalnych upraw i od lokalnych dostawców, które od 67 lat są doceniane za wyjątkowy smak. Dżemy, konfitury i powidła wytwarzane są jedynie z największych i najbardziej soczystych kawałków malin, wiśni, truskawek i wielu innych owoców. Dżemy, konfitury i powidła – różni je nie tylko nazwa Przetwory owocowe można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Stanowią bardzo smaczny i zdrowy dodatek do codziennych posiłków – śniadań, deserów, a nawet obiadów. Często ich receptura stanowi rodzinny sekret i jest przekazywana kolejnym pokoleniom, które cieszą się jej wyjątkowym smakiem. Głównym składnikiem dżemów, konfitur są dojrzałe owoce, jednak nie wszyscy potrafią wskazać różnice pomiędzy tymi trzema wyrobami. Poznajmy te podstawowe. Jak powstaje dżem?                                                                          Na przygotowanie dżemu składają się owoce oraz cukier. Podczas gotowania część owoców ulega rozgotowaniu, a część z nich pozostaje w cząstkach lub całości. Jego konsystencja powinna być delikatnie galaretowata, co uzyskuje się poprzez dodanie substancji zagęszczającej – pektyny lub żelatyny. Przyjmuje się, że minimalnym progiem jest zawartość 35 g owoców na 100 g produktu. Skąd się bierze konfitura Podstawą do przygotowania smakowitej konfitury jest wykorzystanie wyłącznie najwyższej jakości owoców. Drugim najważniejszym składnikiem jest cukier, który zagęszcza roztwór i doskonale konserwuje. Najczęściej stosowanymi proporcjami jest 1 kg owoców na 2 kg słodkiej substancji. Do przyrządzenia wykorzystuje się owoce w całości lub opcjonalnie ich połówki. Do produkcji konfitury zużywa się między 50 a 60 g owoców na 100 g produktu. Z czego przyrządza się powidła Najpopularniejsze w Polsce są powidła ze śliwek węgierek. Tradycyjnie powidła nie były słodzone cukrem. Do tej pory używa się go bardzo niewiele, ponieważ owoce są naturalnie słodkie. Ilość dodanego cukru nie powinna przekraczać 10% zawartości gotowego przetworu. Powidła gotuje się przez 3 dni, po kilka godzin dziennie, aby stopniowo się zagęszczały przez odparowywanie wody. Zawartość owoców jest bardzo duża i przeważnie jest to 160 g owoców na 100 g produktu. 

A to już wiesz?  Owsianka z suszonymi śliwkami

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Od owocowego krzaczka do pełnego słoiczka LIFESTYLE, Żywienie - Dżemy, konfitury i powidła – różni je nie tylko nazwa.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy