Skip to content
wtorek, 16 września, 2025
Latest:
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 22 sierpnia – międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Na słodko, czy na wytrawnie?

Smardz

Aktualności i wiadomości prasowe: smaczna kuchnia

  • smardz.pl
  • Dania gotowe
  • Grzyby
  • Produkty
  • Przepisy
  • Przyprawy
  • Święta
  • Rośliny
  • Żywienie
    • Kawa
    • Żywność
Omlety

Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Na słodko, czy na wytrawnie?

Opublikowano 4 lata temu: 13 maja 202117 maja 2021 smardz.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.smardz.pl/ › Omlety
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Na słodko, czy na wytrawnie?
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Choć z pozoru to tylko roztrzepane i usmażone jaja – nic bardziej mylnego! W tym prostym posiłku zaklęte jest bogactwo możliwości. Appetita przedstawia garść przepisów na różne warianty tego

Warszawa, 12.05.2021 r.

Na słodko, czy na wytrawnie? Omlety śniadaniowe z Appetitą
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Choć z pozoru to tylko roztrzepane i usmażone jaja – nic bardziej mylnego! W tym prostym posiłku zaklęte jest bogactwo możliwości. Appetita przedstawia garść przepisów na różne warianty tego dania.

Aby dobrze rozpocząć dzień, warto zrobić to… smakowicie! Można to uczynić z omletami, które łączą w sobie prostotę popularnej jajecznicy z mnogością wersji podania naleśnika. Jajka zaserwowane na śniadanie w taki sposób zapewnią poranny zastrzyk energii i rozbudzą nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.

Omlet to naprawdę proste danie, a upichcić go można na mnóstwo sposobów. Podstawowy przepis nie powinien przysporzyć kłopotów nawet niedoświadczonym kucharzom. Roztrzepane jajka z odrobiną soli należy wbić na patelnię i smażyć ok. 3 minuty aż jajka się zetną. Aby wyglądał bardziej finezyjnie, pod koniec smażenia można go złożyć na pół lub zawinąć w rulon, jeszcze chwilę podsmażyć i… gotowe! Omlety smakują wyśmienicie przygotowane zarówno na słodko z serkiem waniliowym i owocami czy z dżemem, ale także na wytrawnie z warzywami, żółtym serem lub wędliną.

Dla osób chętnie eksperymentujących w kuchni i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń, marka Appetita przygotowała sprawdzone przepisy na obłędnie pyszne omlety. To doskonała okazja, aby szybko i w łatwy sposób zafundować sobie pyszny, aromatyczny i sycący początek dnia. Smacznego!

Zapiekany omlet ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 5 jajek
• 1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
• sól
• Pieprz czarny mielony Appetita
• olej do smażenia

Farsz:
• 1 opakowanie świeżego szpinaku
• 2 łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita
• 100 g żółtego sera
• szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Appetita
• 200 g serka kremowego

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 220˚C. 4 jaja wymieszać trzepaczką ze słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć omlet na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju – po ok. 1,5 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ok. 2 minuty smażyć szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową. Przełożyć do miski, wymieszać z serkiem kremowym i startym serem żółtym, dosolić do smaku. Przygotowaną masą posmarować omlet i zawinąć w rulon. Ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego i owinąć nim omlet. Z wierzchu posmarować surowym jajkiem, zapiekać ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Omlet z pieczoną papryką i chorizo
Składniki:
• 3 jaja
• 1 ząbek czosnku
• 50 g kiełbasy chorizo
• 1 papryka
• 1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 30 g parmezanu
• szczypta Papryki ostrej mielonej Appetita
• sól
• Pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 230˚C. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienki paski. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polać olejem, posypać ziołami i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 15 minut, aż papryka zmięknie. Czosnek i chorizo posiekać, smażyć na patelni z odrobiną oleju przez ok. 2-3 minuty, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać ostrą paprykę, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać chorizo i upieczoną paprykę. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz.

Omlet z halloumi, parmezanem i szparagami
Składniki:
• 3 jaja
• 30 g parmezanu – startego (lub innego twardego sera)
• 100 g halloumi (można wymienić na ser kozi)
• 200 g szparagów
• sól
• Zioła prowansalskie Appetita
• olej rzepakowy do smażenia
• skórka z ½ limonki

Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić z twardych końcówek. W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć minutę, posypać skórką z limonki. Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać łyżkę oleju i wlać jajka. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną. Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.


Omlet z jarmużem i pomidorami

Składniki:
• 3 jajka
• 1 ząbek czosnku
• 2 garści jarmużu
• 1 łyżeczka Tymianku Appetita
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 30 g parmezanu
• sól
• Pieprz czarny mielony Appetita
• pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzenia:
Czosnek posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać jarmuż i czosnek. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypalić czosnku. Doprawić pieprzem i solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać tymianek, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać jarmuż i pomidorki koktajlowe. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz i podawać z pieczywem.


Omlet z brokułem, szpinakiem i parmezanem

Składniki:
• 3 jajka
• kilka różyczek brokułu
• 1 ząbek czosnku
• garść świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
• 2 łyżki masła klarowanego
• parmezan
• sól
• Pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przyrządzenia:
Zagotować 1 l wody w małym garnku, posolić. Wrzucić różyczki brokułu i gotować przez minutę, od razu odcedzić. Czosnek posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać brokuł i czosnek. Smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła, wlać masę jajeczną. Gdy masa jajeczna się zetnie, na połowie ułożyć przesmażone różyczki brokułu, dodać szpinak. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie złożyć omlet na pół i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym parmezanem.

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

A to już wiesz?  Lekko i pożywnie, czyli 3 pomysły na letnie śniadania

Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
• Czosnek granulowany Appetita (18 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Gałka muszkatołowa mielona Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Papryka ostra mielona Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
• Papryka słodka mielona Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
• Pieprz czarny mielony Appetita (18 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
• Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Zioła prowansalskie Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie

Bezpośredni link:
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Na słodko, czy na wytrawnie? https://www.smardz.pl/omlet-jest-sprawdzonym-patentem-na-pyszne-zdrowe-i-bardzo-sycace-sniadanie-na-slodko-czy-na-wytrawnie

#omlet 5 jajek #omlety puszyste #omlet 350 kcal #omlet na śniadanie dieta #omlet ubijany #omlet za dorucak
  • ← Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?
  • Karty lunchowe – jak wspierać nawyki żywieniowe pracowników w czasie pandemii? →
Ciekawe artykuły

5 światowych trendów w cukiernictwie. Czy wkrótce pojawią się w Polsce?

5 światowych trendów w cukiernictwie. Czy wkrótce pojawią się w Polsce?
Dziś torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypominać zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł naj

Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną – przepis od McVitie’s

Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną – przepis od McVitie’s
Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem.

Wielkanocny Jarmark w Porcie Łódź

Wielkanocny Jarmark w Porcie Łódź
Święta Wielkiej Nocy tuż tuż. Najwyższy czas zaopatrzyć się w produkty potrzebne do przygotowania wielkanocnego śniadania i obiadu, a także zakupić świąteczne dekoracje, które wprowadzą do naszych domów wiosenny nastrój

Owocowo-jogurtowy mus z płatkami

Owocowo-jogurtowy mus z płatkami
Prosty przepis na śniadanie. Podaj ukochanej osobie do łóżka i pokaż, jak jest dla Ciebie ważna.

Masa świątecznych inspiracji HELIO!

Masa świątecznych inspiracji HELIO!
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego wrzuć na luz, z HELIO wszystko Ci się uda!
wrzesień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
« paź    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Mapa strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
https://www smardz pl/b/kiedy-sushi-szczecin-menu/
https://www smardz pl/b/kiedy-sushi-szczecin-menu/
Tagi
Aktualności kulinarneBoże NarodzenieBulionyEsencjeFixyGorący KubekgrzybyKonkursyLIFESTYLENagrodyNaturalnie SmaczneProduktyPrzyprawySosySosy sałatkowewielkanocwielkanoc 2017zupyświętaŻywienie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.