Data publikacji: 2018-12-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Oryginalne przekąski na sylwestrową domówkę
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Oryginalne przekąski na sylwestrową domówkę
Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Szukasz inspiracji do menu, które będzie niestandardowe a jednocześnie pyszne? Sprawdź nasze propozycje na gruzińskie przekąski, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości! Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów włoskich Składniki: 2 duże bakłażany 200 gramów orzechów np. włoskich Papryczka chilli Kolendra Owoce granatu 150 ml ciepłej wody 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku Kilka kropel soku z cytryny Olej Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyj bakłażany i przekrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i zostaw na 15 minut. Po odczekaniu plastry wyłóż na blaszki z papierem do pieczenia i posmaruj je oliwą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie orzechy wraz z czosnkiem, papryczką i wodą zmiksuj na pastę. Dopraw do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Jak bakłażany przestygną na każdym plastrze rozsmaruj cienką warstwę pasty i zawiń w rulonik. Udekoruj pestkami granatu i/lub kolendrą. Podaj schłodzone wraz z gruzińskim Marani Mukuzani. Tolma – gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem Składniki: 500 g mięsa wołowo-wieprzowego 3 duże cebule 50 g suszonego lub świeżego estragonu Natka pietruszki Młode liście winogron Pół szklanki ryżu 2 małe jogurty naturalne 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą i estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Młode liście winogron umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 30 minut (liście konserwowe wystarczy jednie przemyć). Na każdym liściu połóż kulkę farszu. Następnie zwiń w kopertę jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane ułóż w garnku, zalej wodą i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie lekko ubij jogurt, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gdy gołąbki będą gotowe polej sosem i podaj razem z czerwonym Marani Saperavi. Gozinaki – prażone orzechy z miodem Składniki: 500 g orzechów włoskich 500 ml miodu 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Orzechy oczyść ze skórek, posiekaj i upraż na patelni. Miód wlej do garnka i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj. Jeśli pojawi się piana pozostaw chwilę na ogniu a potem odstaw. Czynność powtórz trzy razy. Do zgęstniałego miodu dosyp orzechy i energicznie wymieszaj. Dodaj cukier puder i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Drewnianą deskę zwilż zimną wodą, wyłóż masę i rozprowadź wałkiem na grubość 4 mm. Gdy masa lekko zastygnie pokrój w romby lub kwadraty i odstaw do wysuszenia. Gozinaki najlepiej smakują z Satrapezo Icewine Rkatsiteli marki Marani. Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie