Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla

Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni

Data publikacji: 2016-06-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla
Kategoria: , , , ,

Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.
 , , , , - Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla

Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.

Pikantne potrawy doskonale pasują do naszego grillowego menu. Pyszna i dobrze wypieczona karkówka, pachnące skrzydełka z kurczaka czy doskonale skomponowane szaszłyki w ostrzejszym wydaniu na pewno smakować będą wszystkim zaproszonym przez nas gościom.

Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią ich smak.

Należy jednak pamiętać, by w kontekście ostrzejszych przypraw zachowywać jednak względny umiar. Dobroczynne działanie ostrzejszych potraw jest powszechnie znane, jednak dla niektórych osób, przede wszystkim tych miewających problemy żołądkowe – może być niekorzystne. Dlatego sięgając po ostrzejsze smaki powinniśmy starać się stopniowo i delikatnie zwiększać poziom ich ostrości.

Inspiracji na ostrzejsze grillowe potrawy szukać możemy w kuchniach całego świata, takich jak: indyjska, tajska czy meksykańska, które w dużej mierze opierają się na wyrazistych smakach. Przepisy poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Składniki:

8 udek z kurczaka
2 łyżki sosu Hellmann's STEAK 
1 łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr 
1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
4 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 świeży ogórek
1 czerwona cebula
4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków świeżej mięty
1 łyżeczka kuminu
otarta skórka z limonki
sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz papierowym ręcznikiem oczyszczone wcześniej udka. Natnij mięso ostrzejszym nożem i usuń z niego kości wraz ze ścięgnami.
Podgrzej w rondelku miód wymieszany z kuminem i chilli. Dodaj kolejno sos, Przyprawę do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, oraz oliwę i skórkę limonki. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, zawiń je w „ślimaczki” i odłóż na około 30 minut w chłodniejsze miejsce.
Po upływie tego czasu zawiń każdą z porcji mięsa w aluminiową folię lekko wysmarowaną oliwą i uformuj z nich „batony”, każdy takiej samej wielkości.
Gotowe mięso przełóż na rozgrzany grill i przez 20 minut piecz obracając je na drugą stronę co jakiś czas.
Wymieszaj jogurt, posiekane listki mięty oraz sok z limonki z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem oraz posiekaną cebulą. Całość następnie dopraw według uznania. Odwiń z folii podpieczone roladki i przekrój je pod skosem na pół. Podawaj z pieczywem i ogórkową salsą.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

Składniki:

steki z rostbefu – 4 sztuki
4 łyżki sos Hellmann's STEAK 
1 łyżeczka Przyprawa do grilla Knorr 
sok z 1 pomarańczy
30 ml tequili
1 posiekana papryczka chilli
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie mieszanki sałat
6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:

Umyj przygotowane mięso, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Wymieszaj w misce sos, Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowywanych steków, miód, sok pomarańczowy, tequilę, oliwę, kolendrę i posiekaną papryczkę chilli.
Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, a następnie odstaw je w chłodniejsze miejsce na 30 minut.
Po upływie tego czasu połóż steki na dobrze rozgrzany ruszt i przez około 10 – 15 minut grilluj je, co jakiś czas odwracając.
Wymieszaj w misce sałatę i pomidory, następnie polej całość oliwą i posyp przygotowanym serem. Wysmażone mięso podawaj z pieczywem i sałatą.

Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej
5 łyżek sosu Hellmann's CHILLI 
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki zielonych oliwek
2 papryczki chipotle
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Umyj przygotowane steki i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie rozbij – przy użyciu folii spożywczej – tłuczkiem na cieńsze płaty. Przygotowane mięso nasmaruj Przyprawą do mięs Knorr, która doskonale doprawi gotowe danie.
Przy pomocy blendera zmiksuj czosnek, papryczki, kolendrę, oliwki oraz sos.
Gotową pastą nasmaruj steki i zwiń je w roladki jednakowej wielkości. Możesz wykorzystać metalowe szpikulce do szaszłyków, wkładając je do każdej roladki.
Gotowe roladki nasmaruj oliwą i połóż na rozgrzanego grilla. Przez około 10 do 15 minut obracaj mięso co chwilę. Podawaj z grzankami i sałatą.

Smacznego grillowania!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
 , , , , - Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla
Hashtagi: # , # , , ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy