LIFESTYLE Żywienie

Otwórz z nami „Sezon na naleśnika”!

W czerwcu lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na

Data publikacji: 2018-06-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Otwórz z nami „Sezon na naleśnika”!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

W czerwcu lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”!

Otwórz z nami „Sezon na naleśnika”! LIFESTYLE, Żywienie - W czerwcu lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”!

Otwórz z nami „Sezon na naleśnika”! W czerwcu lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”! Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w pysznych połączeniach z idealnie wysmażonymi naleśnikami. Naleśnik jest prostym i lubianym daniem dla bliskich, które uciszy grymasy i zaspokoi apetyt nawet największych łakomczuchów. Jego przygotowanie nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, może też angażować dzieci i być kreatywną zabawą dla całej rodziny. Podstawowe ciasto można ukręcić z kilku prostych składników i wypełnić na dziesiątki smakowitych sposobów. Damian Kordas,  zwycięzca IV edycji programu MasterChef, zainspirowany bogactwem sezonowych warzyw i owoców, razem z Tefal otwiera „Sezon na naleśnika”. Z tej okazji dzieli się z nami specjalnie przygotowanymi przepisami, które lubi najbardziej. Spróbuj – tak smakuje lato! Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji:  6 Poziom trudności: łatwe NALEŚNIKI: 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ 3 JAJKA 2 SZKLANKI MLEKA SZCZYPTA SOLI 1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA NADZIENIE: 10 SZPARAGÓW 150 G BOCZKU WĘDZONEGO 50 G ZIELONYCH OLIWEK NATKA PIETRUSZKI 100 ML MAJONEZU 3 ZĄBKI CZOSNKU PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. 2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego. 3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty. 4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę. 5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami Czas przygotowania: 30 MIN Liczba porcji: 6 Poziom trudności: łatwe NALEŚNIKI: 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ 3 JAJKA 2,5 SZKLANKI MLEKA SZCZYPTA SOLI 2 ŁYŻKI CUKRU 1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO 3 ŁYŻKI KAKAO MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA NADZIENIE: 2 PUSZKI CZERWONEJ FASOLI 4 ŁYŻKI SYROPU KLONOWEGO GARŚĆ POSIEKANEJ MIĘTY TRUSKAWKI PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki. 2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego. 3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę. 4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół. Na słodko czy na słono, z Tefal możesz smażyć idealne naleśniki na okrągło! Przekonaj się, że pierwszy naleśnik może być perfekcyjny tak jak wszystkie kolejne. Dzięki patelni Tefal Talent Pro zachwycisz bliskich doskonałymi naleśnikami i będziesz zawsze gotowy, aby wysmażyć coś pysznego. Unikatowy wskaźnik Thermo-Spot® wskaże idealną temperaturę do rozpoczęcia smażenia, przez co każda przygotowywana potrawa będzie smakowała i wyglądała rewelacyjnie przy zachowaniu maksimum składników odżywczych. Smażąc naleśniki, dzięki wzmocnionej tytanem nieprzywierającej powłoce patelni, z łatwością rozprowadzisz ciasto po dnie nawet bez dodatku tłuszczu. Zachowają one optymalną konsystencję, nie będą się przypalać ani przywierać. Gruby spód indukcyjny patelni gwarantuje odporność i równomierną dystrybucję ciepła, więc możesz smażyć do woli przez wiele lat! Twórz własne naleśnikowe arcydzieła i zostań mistrzem naleśników! Porada od Tefal Jeżeli patelnia jest zimna, widoczny jest na niej wzór Thermo-Spot®. Możesz wlać odrobinę oleju na patelnię. Odczekaj aż wskaźnik zyska wyraźny jednolicie czerwony kolor. Patelnia jest już doskonale rozgrzana i gotowa do użycia.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Otwórz z nami „Sezon na naleśnika”! LIFESTYLE, Żywienie - W czerwcu lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”!
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy