Data publikacji: 2020-04-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Czas spędzany w domu to doskonała okazja do odkrywania i rozwijania kulinarnych talentów. Warto go wykorzystać choćby do własnoręcznego przygotowania pysznych wypieków.

Aromatu drożdżowych wypieków nie da się pomylić z żadnym innym. A te przygotowane samodzielnie cieszą szczególnie. Choć wymagają odrobiny cierpliwości i staranności – smakowity efekt jest tego z pewnością wart. Wykorzystując ten prosty przepis, przygotujemy chrupiące drożdżowe paluchy, których smak „podkręca” dodatek przypraw – curry, czosnku, słodkiej wędzonej papryki. Zaserwowane z ulubionym dipem, stanowić będą idealny zestaw przekąskowy. Podstawą sukcesu są dobre, jakościowe składniki. Do przygotowania tych pysznych paluchów należy użyć mąki pełnoziarnistej oraz napoju owsiano-migdałowego Sante Organic. To produkt BIO, z europejskim logo produkcji ekologicznej – czyli tzw. „Euro-liściem”. Powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nie zawiera substancji dodatkowych, konserwantów ani barwników, jak również nie ma dodatku cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Naturalnie nie zawiera laktozy i wyróżnia go niska zawartość tłuszczów nasyconych oraz soli. A dodatkowo – świetnie smakuje! Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami Składniki: 300 g mąki pełnoziarnistej 200 g napoju owsiano-migdałowego Sante Organic 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli Sante 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Sante 2 łyżki oliwy z oliwek Do posypania: 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdego kawałka formujemy rulon, składamy na pół i rolujemy. Układamy na papierze do pieczenia w odstępach i posypujemy przyprawami wedle uznania. Część curry, część papryką, część czosnkiem granulowanym. Paluchy pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
