Data publikacji: 2018-04-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.
Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy. Wspólne grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w naszym kraju. Na szczęście dbanie o zdrowie i smukłą sylwetkę również staje się powszechne a nawet modne. Coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na jakość pożywienia oraz poszukuje alternatywy dla tłustej i ciężkostrawnej kiełbasy, która do tej pory królowała na polskich piknikach. Niezawodnym sposobem na pyszne dania z grilla jest zastosowanie pesto, które w polskich kuchniach dotychczas używane było niemal wyłacznie jako dodatek do dań makaronowch. Najwyższy czas by zacząć podpatrywać inne kraje europejskie, w których pesto wykorzystywane jest na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie mięs, ryb owoców morza oraz warzyw na grilla. Warto zwrócić uwagę na aromatyczne sosy marki Barilla: Pesto Genovese, Pesto Rosso i Pesto Pomodori Secchi. Każde z nich sporządzone zostało zgodnie z orginalną włoską recepturą, z najwyższej jakości składników. Mają prawdziwie domowy smak z uwagi na brak konserwantów i sztucznych dodatków. Oto kilka inspiracji na lekkie i zdrowe dania z grilla. Śródziemnomorski burger z kurczaka Składniki (dla 4 osób) 4 filety z piersi kurczaka po 160 g 4 bułki ciabatta 1 słoik Barilla Pesto alla Genovese 60 g rukoli 2 pomidory ½ ogórka 2 kule sera mozzarella 1 czerwona cebula Sól, świeży pieprz Sposób przygotowania: Pomidory, ogórek i ser mozzarella pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ciabattę przekroić na pół i przypiec krótko na grillu od wewnętrznej strony. Filety z piersi kurczaka grillować po obu stronach przez 6-7 minut. Potem doprawić solą i pieprzem. Każdy spód bułki posmarować Barilla Pesto alla Genovese. Ułożyć na nich rukolę, 2-3 plasterki pomidora i 2 plasterki sera mozzarella. Ser mozzarella posmarować Barilla Pesto alla Genovese. Położyć pierś z kurczaka, a następnie przykryć jedną warstwą plasterków ogórka i krążków cebuli. Górne połówki bułek posmarować cienko BarillaPesto alla Genovese i nałożyć na już przygotowane spody. Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej Składniki (dla 4 osób) Sałatka 4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g ½ słoika Barilla Pesto alla Genovese 200 g młodych liści szpinaku 1 pęczek rzodkiewek 8 plastrów pancetty 80 g pistacji solonych Dressing 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego Sok i otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy 1-2 łyżeczki miodu Sól, świeży pieprz Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno. Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki. Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut. Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje. Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie