LIFESTYLE Żywienie

Pobudź swoją wyobraźnię – sposoby na lekkie i niebanalne sałatki

Pobudź swoją wyobraźnię – sposoby na lekkie i niebanalne sałatki
W letnie dni najbardziej smakują nam lekkie i orzeźwiające dania, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Jednym z nich jest sałatka – zdrowa i błyskawiczna propozycja zarówno na danie główne, jak i

Data publikacji: 2020-07-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pobudź swoją wyobraźnię – sposoby na lekkie i niebanalne sałatki
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

W letnie dni najbardziej smakują nam lekkie i orzeźwiające dania, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Jednym z nich jest sałatka – zdrowa i błyskawiczna propozycja zarówno na danie główne, jak i dodatek.

Pobudź swoją wyobraźnię - sposoby na lekkie i niebanalne sałatki LIFESTYLE, Żywienie - W letnie dni najbardziej smakują nam lekkie i orzeźwiające dania, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Jednym z nich jest sałatka – zdrowa i błyskawiczna propozycja zarówno na danie główne, jak i dodatek.

Lato na talerzu Wakacje, czyli czas kolorowych, sezonowych warzyw, to idealna pora dla wielbicieli sałatek, których uniwersalność daje duże pole do popisu w kuchni. Nadając innego wymiaru ulubionym przepisom, warto sięgnąć po całkiem nowe, niebanalne rozwiązanie i spróbować unikalnego cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman, który doda daniom owocowej nuty. Ponzu wyróżnia doskonale zbilansowana kompozycja smaków: słonego, słodkiego, pikantnego i kwaśnego. Dzięki temu sos gwarantuje niezwykłe orzeźwienie, a jego wspaniały aromat sprawi, że każdy znajdzie własny sposób, w jaki go wykorzystać. Na każdą okazję Co zrobić, aby sałatka nie była nudna? Wystarczy wzbogacić ją naturalnie warzonym sosem sojowym, który gwarantuje pełnię smaku i kulinarnych doznań. Ponieważ sos sojowy doskonale komponuje się z wieloma składnikami, możliwości wykorzystania go są praktycznie nieograniczone. Wielu osobom sos sojowy kojarzy się z bardzo dominującym smakiem, ale sekret tkwi w proporcjach. W zależności od tego, czy chcemy wyraźnie czuć charakterystyczny smak sosu Kikkoman czy wolimy, aby doskonale uzupełnił naszą autorską kompozycję, możemy dodać kilka kropli lub kilka łyżek tego niezwykle uniwersalnego dodatku. Nowe sposoby na dressingi Sukces każdej sałatki zapewnia odpowiedni dressing. W przyrządzaniu sosu nie obowiązują sztywne zasady i możemy dać się porwać wyobraźni. Jedni preferują lekką konsystencję i owocowy posmak, inni wolą gęste sosy i pikantny charakter, dlatego w zależności od upodobań, sos sojowy Kikkoman możemy łączyć z jogurtem, oliwą, sokiem z limonki, pastą curry, chilli, cynamonem, syropem klonowym, orzechami czy suszonymi owocami, jak śliwki czy żurawina. Niezależnie od gustów, dla wszystkich świetnym rozwiązaniem będzie bogata oferta sosów Kikkoman, w której każdy znajdzie swój idealny składnik. Wykorzystaj sos sojowy jako bazę swojego dressingu i przekonaj się o jego potencjale. Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/salata-z-ogorka-rzodkiewek-w-delikatnym-dressingu-na-bazie-sosu-sojowego-kikkoman/c/1663/ Składniki na 4 porcje: 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewek 1 limonka 1 mała marchew kolendra lub natka pietruszki szczypior brązowy cukier kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman olej rzepakowy Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą, ogórki obierz (celowo niedokładnie) ze skórki. Na mandolinie, lub po prostu ostrym nożem, potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Sporządź dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami. Sałatka z kaszą kuskus, fetą i warzywami www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/salatka-z-kasza-kuskus-feta-i-warzywami/ Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 ogórek 1 drobno posiekana cebula 2 łodygi selera naciowego 20 pomidorków koktajlowych 1⁄2 granatu 250 g sera feta garść świeżej mięty garść świeżej kolendry 60 ml oliwy z oliwek 90 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman Zalej kaszę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem (czas i proporcje wody zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu). Pokrój ogórka i fetę w kostkę, pomidorki na połówki, posiekaj drobno cebulę, selera i zioła. Wyłuskaj pestki z połówki granatu. Oliwę wymieszaj z Ponzu w shakerze na gładki dressing. Wymieszaj kaszę i pozostałe składniki w misce, polej dressingiem i podawaj natychmiast jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Dip jogurtowo-musztardowy https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/dip-jogurtowo-musztardowy/c/1674/ Składniki: 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżeczka cukru 3 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman świeżo mielony czarny pieprz posiekany koperek opcjonalnie: świeże zioła, czosnek, posiekana cebulka itp. Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodówce przed podaniem. Idealny dodatek do mięs z grilla, ryb i pieczywa W poszukiwaniu kolejnych przepisów, zapraszamy na naszą stronę: www.kikkoman.pl/przepisy/   Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

A to już wiesz?  Zaproś wiosnę do swojej kuchni. Na dłużej!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Pobudź swoją wyobraźnię - sposoby na lekkie i niebanalne sałatki LIFESTYLE, Żywienie - W letnie dni najbardziej smakują nam lekkie i orzeźwiające dania, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Jednym z nich jest sałatka – zdrowa i błyskawiczna propozycja zarówno na danie główne, jak i dodatek.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy