LIFESTYLE Żywienie

Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą

Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą
Czosnianka - ta zupa do dziś rozgrzewa serca prawdziwych górali, ¬¬więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście radzimy szybko nadrobić zaległości. Ten lokalny przysmak został wzbogacony o wędzone pulpeciki, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom aromatycznych

Data publikacji: 2017-01-31
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Czosnianka – ta zupa do dziś rozgrzewa serca prawdziwych górali, ¬¬więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście radzimy szybko nadrobić zaległości. Ten lokalny przysmak został wzbogacony o wędzone pulpeciki, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom aromatycznych dań.

Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą LIFESTYLE, Żywienie - Czosnianka - ta zupa do dziś rozgrzewa serca prawdziwych górali, ¬¬więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście radzimy szybko nadrobić zaległości. Ten lokalny przysmak został wzbogacony o wędzone pulpeciki, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom aromatycznych dań.

Podhale to region, który przyciąga rzesze­­­­­­­ turystów nie tylko ze względu na piękne krajobrazy, ale i  przepyszną kuchnię­. Oscypek, bryndza czy kwaśnica to dobrze znane dania, które stanowią jedynie namiastkę tego jak bogaty jest zbiór kulinarny tego regionu Polski. Czosnianka – ta zupa do dziś rozgrzewa serca prawdziwych górali, ­­więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście radzimy szybko nadrobić zaległości. Ten lokalny przysmak został wzbogacony o wędzone pulpeciki, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom aromatycznych dań.          Składniki:   – Metka cebulowa firmy Gzella                                             250g – Szynka z Kociewskiej Wędzarni firmy Gzella                                100g – bulion warzywny lub rosół                                                     2l – ziemniaki                                                                                  300g – cebula                                                                                       3 średnie szt. – czosnek                                                                                    2 główki – smalec lub olej                                                                         3 łyżki – sól, pieprz do smaku – mięta świeża                                                                             1 pęczek – jajko                                                                                           1 szt. – bułka tarta                                                                                 1 łyżka – śmietana kwaśna                                                                       1 łyżka na każdą porcję zupy   Wykonanie: Do bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na smalcu cebulę wraz z czosnkiem. Doprawić  do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę, a następnie wszystko dokładnie zmiksować. Do metki cebulowej dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w gotowej zupie na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć łyżkę śmietany i udekorować listkami świeżej mięty.   Smacznego!                                    

A to już wiesz?  Musztarda Kielecka… czeska!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą LIFESTYLE, Żywienie - Czosnianka - ta zupa do dziś rozgrzewa serca prawdziwych górali, ¬¬więc jeśli jeszcze jej nie próbowaliście radzimy szybko nadrobić zaległości. Ten lokalny przysmak został wzbogacony o wędzone pulpeciki, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom aromatycznych dań.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy