Aktualności kulinarne Buliony Przyprawy sosy sałatkowe

Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże - te małe oraz duże - to niewyczerpane źródło inspiracji, również

Data publikacji: 2018-09-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Kategoria: Sosy sałatkowe , Aktualności kulinarne , Przyprawy , Buliony , Przyprawy

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże – te małe oraz duże – to niewyczerpane źródło inspiracji, również kulinarnych!
Sosy sałatkowe , Aktualności kulinarne , Przyprawy , Buliony , Przyprawy - Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc, ale i rewelacyjnych smaków wakacji, bowiem podróże – te małe oraz duże – to niewyczerpane źródło inspiracji, również kulinarnych!

Jak kształtowały się urlopowe szlaki Polaków? Które regiony najczęściej odwiedzaliśmy? W te wakacje, ogromną popularnością cieszyły się kraje basenu Morze Śródziemnego. I nie ma się co dziwić, bowiem można tam nie tylko odpocząć w otoczeniu wspaniałych zabytków i krajobrazów, ale również zachwycać się, kosztując tamtejszych specjałów. Kuchnia bałkańska, śródziemnomorska czy rarytasy rodem z egipskiego talerza? Warto wypróbować najlepsze przepisy z uwielbianych kurortów – i to bez wychodzenia w domu. Zapraszamy na podróże ze smakiem!

Kuchnia greckiego boga

Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań. Prawdziwe śródziemnomorskie niebo w gębie! Szef kuchni Knorr poleca zatańczyć dziś zorbę z tradycyjnym chlebkiem pita z serem halloumi i sosem czosnkowym.  Przygotujcie się na wyjątkową fetę!

Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 sztuki chlebka pita
1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
4 łyżki Sosu Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
kilka liści sałaty lodowej
1 garstka rukoli
100 g sera halloumi
2 łyżki czarnych oliwek
6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.
Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!

A to już wiesz?  Przepisy.pl w nowej odsłonie!

Bałkański sen

Bałkany to bez dwóch zdań miejsce magiczne. Nigdzie indziej nie znajdziemy równie fascynującego zlepka kultur, języków czy religii. To także królestwo znakomitych, acz nieoczywistych smaków, kolorów i aromatów. Tutaj liczy się różnorodność! Proponujemy rozpocząć swoją przygodę z kuchnią bałkańską przepisem na gjuwecz, czyli bułgarski gulasz. Palce lizać!

Gjuwecz

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

600 g jagnięciny
1 opakowanie Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 biała cebula
2 ziemniaki
1 bakłażan
1 łyżka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2×2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.
Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.

Hiszpański temperament

Wyjątkowe smaki oraz zapachy potraw Kraju Basków długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Tamtejsza kuchnia jest gorąca niczym hiszpański Alvaro! Rodzime dania nie obejdą się bez różnorodnych ryb czy owoców morza, dużej ilości pomidorów i papryki. Nadeszła pora na sjestę? Spędźmy ten wspaniały czas z paellą w wersji fusion.

Hiszpańska paella

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

2 piersi z kurczaka
 250 g mrożonej mieszanki warzywnej
 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany Knorr
 200 g ryżu
 2 łyżki masła lub margaryny
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka Kurkumy z Indii Knorr
 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Warzywa gotuj przez minutę. Odcedź je i zachowaj pół szklanki wywaru.
Ryż ugotuj w torebkach według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź go na sitku.
Mięso pokrój w niewielkie kawałki, np. w paski, i podsmaż na oleju wraz z posiekanym czosnkiem, aż będzie rumiane.
Dodaj warzywa oraz ryż i całość smaż 3-4 minuty. Dokładnie wymieszaj.
Zachowaną wodę z gotowania warzyw wymieszaj z zawartością opakowania sosu do warzyw Knorr i kurkumą.
Wlej sos do paelli, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy i danie będzie gotowe. Paellę możesz również przygotować z samymi warzywami lub rybą.

A to już wiesz?  Niebanalne sałatki na każdą okazję

Turcja to więcej niż kebab 

Turcja kojarzy się Wam jedynie z kebabem? Pora to zmienić! I choć nie urągamy wyrazistemu smakowi tej sławnej na całym świecie przekąski, warto staranniej zgłębić tajniki tamtejszej kuchni. Turcja oferuje bowiem przybyszom cały wachlarz wyśmienitych potraw skomponowanych z mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie sposób choćby nie spróbować klasycznego pilawu. Ale Turcja to nie tylko mięsne specjały. Równie chętnie faszeruje się tam warzywa, najczęściej bakłażany i cukinie. Szef kuchni marki Knorr poleca przepis na rewelacyjny kabak dolmasi. Cukinie w dłoń i nadziewamy!

Kabak dolmasi

Czas przygotowania: 70 minut

Ilość osób: 5

Składniki:

6 grubszych cukinii
400 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
100 g ryżu, np. basmati
50 g rodzynek
50 g orzeszków piniowych, prażonych
2 Liście laurowe z Turcji Knorr
1 łyżka Kmin rzymskiego z Indii mielony Knorr
1 pęczek natki kolendry
3 listki mięty
1 puszka pomidorów pelati
1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.
W garnku przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula zacznie się rumienić, połowę smażonych składników przełóż na talerz, a resztę smaż dalej razem z mięsem, surowym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, połowę posiekanej natki kolendry i mięty. Tym farszem nadziej cukinie i umieść je w naczyniu żaroodpornym.
W tym samym garnku zagotuj pomidory razem z Liśćmi laurowymi z Turcji Knorr i wcześniej podsmażonymi czosnkiem, cebulą i chili. Całość gotuj ok. 5 minut.
Gotowym sosem zalej cukinie. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C, aż ryż będzie miękki.
Danie posyp natką kolendry i miętą. Cukinie podawaj z jogurtem naturalnym.

Dania faraonów

Piramidy i gorący piasek to nie jedyne bogactwo Egiptu. Także miejscowa kuchnia mile nas zaskoczy, bo lokalni kucharze, przyrządzając dania, nie żałują aromatycznych, kolorowych przypraw. Jak Nil długi i szeroki znajdziemy potrawy skomponowane z ryżu, warzyw oraz owoców. Będąc w Egipcie, obowiązkowo trzeba spróbować klasycznej shoarmy w chlebku pita. Niech tradycji stanie się zadość!

Shoarma w chlebku pita

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

2 piersi z kurczaka
100 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
4 chlebki pita
0,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku
0,5 łyżeczki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 szczypta Curry Knorr
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr
1/8 kapusty pekińskiej
1 łyżka Majonezu Hellmann's Lekki
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 pęczka świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta soli do smaku

A to już wiesz?  Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę o boku 2×2 cm. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą a następnie posyp mieszanką pokrojone mięso i wymieszaj.
Chlebki opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor, poczekaj aż napęcznieją. Każdy z chlebków natnij z boku tak, aby powstała kieszonka.
Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Zamarynowane mięso usmaż na złoty kolor, dopraw do smaku.
Kapustę pokrój w cienkie paski. Majonez połącz z jogurtem, dodaj czosnek, sok z cytryny oraz pokrojoną kolendrę. Dopraw do smaku, połącz z kapusta i wymieszaj.
Opieczone chlebki rozchyl ostrożnie, włóż porcję sałatki oraz usmażonego mięsa. Podawaj na ciepło.

Buon appetito!

Na koniec, jako wisienkę na torcie, prezentujemy rarytasy prosto z malowniczej Italii. Po wakacjach włoska kuchnia z pewnością będzie się nam jeszcze długo śnić po nocach! I będą to pyszne fantazje! Ojczyzna doskonałej pizzy i spaghetti lubi rozpieszczać nasze podniebienia na każdym kroku. Rewelacyjne makarony, risotta czy sosy. We włoskiej kuchni łatwo się zakochać. Swój romans rozpocznijcie z przepisem na pieczarkowe lasagne.

Pieczarkowe lasagne

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

300 g makaronu Lasagne
1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
1 opakowanie Fix Lasagne Knorr
500 g mielonej wołowiny
koncentrat pomidorowy
50 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 seler naciowy łodyga
300 g pomidorów
250 g pieczarek
100 g sera cheddar
2 łyżki parmezanu
1 szczypta Tymianku z Polski Knorr
1 szczypta bazylii
1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
woda w miarę potrzeb
200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Warzywa, oprócz pomidorów, obierz i zetrzyj na tarce. Łodygę selera pokrój i razem z boczkiem oraz pozostałymi warzywami przesmaż na rozgrzanej oliwie.
Dodaj wołowinę, koncentrat pomidorowy i kostkę Knorr. Zalej 0,5 litrem wody i duś do momentu odparowania płynu. Dodaj zioła.
Na spód naczynia żaroodpornego wylej i rozprowadź kilka łyżek sosu białego sosu. Ułóż płaty makaronu, a następnie na przemian pieczarki, sos boloński, ser i ponownie płaty makaronu. Czynność powtarzaj do momentu wykończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj płatami, posmaruj białym sosem, ułóż pieczarki i posyp parmezanem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Sosy sałatkowe , Aktualności kulinarne , Przyprawy , Buliony , Przyprawy - Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata
Hashtagi: #Sosy sałatkowe , #Aktualności kulinarne , Przyprawy , Buliony , Przyprawy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy