Data publikacji: 2017-07-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pomidory z cebulą, czyli para idealna
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Pomidory z cebulą to jeden z najbardziej klasycznych duetów. Cebula dodaje im subtelnej słodyczy, jednak jej obieranie i krojenie potrafi doprowadzić do łez. Na szczęście jest na to sposób – Pomidory z cebulą Dawtony to gotowe połączenie, które ułatwi przygotowanie wielu dań.
Soczysty, pachnący, a do tego lekki i słodki – pomidor to warzywo bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie… i to na całym świecie. Trudno uwierzyć, że pomidor, początkowo w Europie traktowany był jako roślina ozdobna. To pochodzące z Ameryki warzywo szybko jednak podbiło serca (i podniebienia) milionów ludzi i stało się jednym z najpopularniejszych na świecie, stanowiąc jeden z podstawowych filarów współczesnej kuchni. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego klasyczne zupy, makarony czy gulasze. A możliwości ich wykorzystania wydają się wciąż nieograniczone! Soczyste pomidory z aromatyczną cebulą, choć znane w kuchniach niemal całego świata, niezastąpione są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Od klasycznego makaronu w sosie pomidorowym, przez zatopione w aromatycznym sosie cannelonni z mięsem mielonym, po sosy, zapiekanki, dania warzywne czy owoce morza. Wystarczą kapary, anchois, oliwki i kilka przypraw, aby w mgnieniu oka przygotować na ich bazie pyszne spaghetti alla putanesca. Idealne nie tylko do makaronu – będą smakowały doskonale również z ryżem czy pierożkami ravioli. Sprawdzą się, gdy zechcemy zaserwować pysznego kurczaka cacciatore, w pomidorowo-warzywnym sosie. Nie powstanie bez nich też najbardziej klasyczna, południowa zupa – gęste i pełne smaku minestrone. Pomidory z cebulą Dawtony to prawdziwa gratka również dla niecierpliwych – wystarczy podgrzać oraz dodać zioła czy dodatki według własnego uznania i gustu, aby stworzyć najprostszy sos do makaronu. Pomidory Dawtony pochodzą tylko i wyłącznie z polskich upraw. Dojrzewające w słońcu, zachowują pełnię smaku i aromatu przez cały rok, ułatwiając przygotowanie codziennych posiłków. Znajdziemy je w sklepach w cenie 2,79 zł/ 400 g. Dla fanów włoskich smaków, Dawtona serwuje przepis na klasyczne spaghetti alla putanesca. Spaghetti alla putanesca Składniki: 400 g makaronu spaghetti 1 puszka Pomidorów z cebulą Dawtony ½ papryczki chili lub łyżeczka chili w proszku ok. 8 filetów anchois 150 g czarnych oliwek 8-10 filetów anchois 6-8 kaparów 50 ml oliwy z oliwek zioła: świeża posiekana pietruszka, oregano, bazylia, pieprz sól Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy lekko chili i anchois, po chwili dodajemy również kapary i oliwki oraz pomidory z cebulą. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Całość dusimy ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody z ugotowanego makaronu i gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie