LIFESTYLE Żywienie

Przepis na jesienną chandrę

Przepis na jesienną chandrę
Nie jest zaskakującym fakt, że jesienią każdego dopada gorszy humor. Pozytywny nastrój zostaje wystawiony na próbę, dlatego ku zadowoleniu klientów warto rozweselić jesienne menu w swoim

Data publikacji: 2018-11-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przepis na jesienną chandrę
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Nie jest zaskakującym fakt, że jesienią każdego dopada gorszy humor. Pozytywny nastrój zostaje wystawiony na próbę, dlatego ku zadowoleniu klientów warto rozweselić jesienne menu w swoim lokalu.

Przepis na jesienną chandrę LIFESTYLE, Żywienie - Nie jest zaskakującym fakt, że jesienią każdego dopada gorszy humor. Pozytywny nastrój zostaje wystawiony na próbę, dlatego ku zadowoleniu klientów warto rozweselić jesienne menu w swoim lokalu.

Nie jest zaskakującym fakt, że jesienią każdego dopada gorszy humor. Wpływają na to niekorzystne zmiany pogody oraz coraz krótsze dni, które wiążą się z mniejszą ilością godzin słonecznych. Pozytywny nastrój zostaje wystawiony na próbę, dlatego ku zadowoleniu klientów warto rozweselić jesienne menu w swoim lokalu. Witamina D Nie każdy to wie, ale niedobór witaminy D ma wpływ na pogorszenie humoru. Krótsza ekspozycja na słońce lub jej całkowity brak oznacza zmniejszenie ilości witaminy D, którą organizm wytwarza poprzez reakcję, jaka zachodzi na skutek kontaktu ze skórą światła ultrafioletowego oraz izomeryzacji cieplnej. Ludzie, którym brakuje promieni słonecznych stają się ospali, zmęczeni i ogólnie nieszczęśliwi. To nie depresja lecz brak witaminy D. W czasie pochmurnych miesięcy od jesieni do zimy należy prowadzić jej suplementację. Cukiernicy oraz restauratorzy mogą również pomóc swoim klientom przetrwać ten trudny czas poprzez urozmaicenie menu. Kakao Są takie składniki, które wywołują u ludzi dobry humor i chociażby miał on trwać krótko, warto się uszczęśliwiać i podtrzymywać pozytywną energię. Pierwsze na liście będzie kakao. Pomoże walczyć ze złym nastrojem, ponieważ podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Oprócz tego to dobre źródło magnezu, który ma wpływ na radzenie sobie ze stresem – tak ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy wszystko widziane jest w czarnych barwach. Ponadto magnez działa korzystnie na przepływ krwi w organizmie, lepsze jej dotlenienie, relaksuje mięśnie oraz zwiększa wydajność umysłu i chroni serce. Kakao posiada więcej zalet, takich jak zawartość żelaza oraz wysoką koncentrację antyoksydantów. Ziarna kawy Następnie należy poświęcić chwilę właściwościom kawy. Jej ziarna można wykorzystywać do wielu deserów. Kofeina w niej zawarta w umiarkowanych ilościach wzmacnia oraz działa pobudzająco. Podobnie jak kakao, zwiększa poziom serotoniny. Dodatkowo w kawie znajdują się polifenole, których działanie wzmacnia serce oraz układ krwionośny, spowalniają one także proces starzenia się organizmu. Zapobiegają również odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz wytwarzaniu się wolnych rodników. To ważne jak skomponujemy jesienno-zimowe menu. Im bardziej będzie wartościowe pod względem dobranych składników oraz kolorowe dla ulepszenia walorów wizualnych, tym klienci chętniej będą do nas wracać. Ludzie są wzrokowcami, dlatego wygląd potrawy jest tak ważny, bo to on często sprawia, że decydujemy się czegoś spróbować – mówi Estera Donder, Key Account Manager Polska w firmie FrieslandCampina Foodservice Europe, producenta marki Debic. Jesteś tym, co jesz Składniki potraw, które spożywamy, mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, a także samopoczucie. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety przez cały rok – nie tylko w określonych miesiącach. Chodzi o prawidłowe różnicowanie codziennego jedzenia, co pozwoli na zachowanie świetnej formy fizycznej oraz psychicznej przez cały czas.   Poniżej przepis autorstwa Macieja Wiśniewskiego, szefa cukierni w Catering Bracia Wiśniewscy, Warszawa oraz Trenera w Ashanti Szkoła Kulinarna, Łódź. Wiśnia/Kawa BISZKOPT BEZGLUTENOWY 336 g białek 316 g cukru 336 g żółtek 112 g masła Debic Constant 82% 112 g kakao 5 g ziaren kawy   1. Ubić białka z cukrem na bezę. 2. Dodać żółtka i lekko zmieszać. 3. Dodać kawę i proszek kakaowy i zmieszać ze stopionym masłem. 4. Piec w 180°C przez 10 minut.   CREMEUX z KAWĄ ZBOŻOWĄ 300 g mleka 5 torebek kawy zbożowej 50 g śmietanki 60 g żółtek 20 g cukru 150 g białej czekolady Blanc Satin 29% 30 g masła Debic Constant 82% 2 listki żelatyny   Mleko, śmietankę, kawę, żółtko i cukier gotować à l’anglaise (w temperaturze 83°C). Zalać czekoladę i namoczoną żelatynę, zmiksować w blenderze. Ostudzić do 45°C, dodać masło i miksować ręcznym blenderem do powstania emulsji. Przelać do pojemników typu insert i zamrozić   MUS WIŚNIOWY 300 g soku wiśniowego zredukowanego do 150 g 90 g ciemnej czekolady 70% 180 g czekolady mlecznej Alunga 41% 60 g inwertowanego cukru 50 g (1) Debic Natop 250 g (2) Debic Natop 4  listki żelatyny   Do rondelka wlać zredukowany sok wiśniowy, Debic Natop (1) i dodać inwertowany cukier Mieszaninę zagotować i zalać nią czekoladę Dodać namoczoną żelatynę i zmiksować blenderem Powoli dolać na pół ubity krem Natop (2)     GALARETKA WIŚNIOWA Z JAGODAMI GOJI 350 g purée z wiśni 50 g jagód goji 8 g pektyny NH 40 g cukru   Podgrzać purée do 40°C Dodać jagody goji i cukier zmieszany z pektyną Gotować przez 30 sekund i wlać do pojemników typu insert   SPÓD Z KASZY JAGLANEJ 50 g białej czekolady Zephyr 41% 50 g masła kakaowego 100 g zmielonej kaszy jaglanej   Roztopić czekoladę z masłem Zmieszać z kaszą jaglaną i rozprowadzić układając w krążki Odstawić do zamrożenia   OSTATECZNA KOMPOZYCJA Napełnić silikonowe foremki wiśniowym musem, zanurzyć inserty z galaretką wiśniową i crémeux z kawą zbożową w musie. Zamknąć pokrywką z bezglutenowego biszkoptu i zamrozić. DEKORACJA Wyjąć mrożone wiśnie i pokryć czerwonym glasażem. Rozłożyć na spodzie z kaszy jaglanej i przybrać długim ogonkiem z czekolady.

A to już wiesz?  Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE! – aromatyczna włoska wycieczka

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Przepis na jesienną chandrę LIFESTYLE, Żywienie - Nie jest zaskakującym fakt, że jesienią każdego dopada gorszy humor. Pozytywny nastrój zostaje wystawiony na próbę, dlatego ku zadowoleniu klientów warto rozweselić jesienne menu w swoim lokalu.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy