Aktualności kulinarne

Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii

Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii
John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie

Data publikacji: 2012-03-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii
Kategoria: Aktualności kulinarne , , , ,

John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!
Aktualności kulinarne , , , , - Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii

John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!

Składniki:

1 kg obranych ziemniaków
350 ml świeżego mleka
300 g posiekanej szalotki
110 g słonego masła
sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania

 

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedź i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita.

Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę).

Doprowadź mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. 

Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i kremowa.

Zrób mały dołek w środku i wypełnij lekko gorącym masłem.

Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Aktualności kulinarne , , , , - Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , # , , ,

A to już wiesz?  Najlepsze dania i przekąski do Beaujolais Nouveau!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy