Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną
Składniki:
Pudding chia:
 3 łyżki nasion Chia
 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
Mus ze śliwek kalifornijskich:
 200g śliwek kalifornijskich
 sok z dużej cytryny
 skórka otarta z cytryny
 8 łyżek wody
Do dekoracji:
 bita śmietana
 kawałki śliwek kalifornijskich
 listki świeżej mięty 
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.
4 porcje
Czas przygotowania:
60 minut 

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 