Data publikacji: 2018-11-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Śledzik na świąteczny stół – tradycja w nowym wydaniu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zaskocz domowników niebanalnym połączeniem smaków! Klasyczny śledź w nowoczesnej odsłonie to idealny wybór na uroczystą, świąteczną kolację z najbliższymi.

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zaskocz domowników niebanalnym połączeniem smaków! Klasyczny śledź w nowoczesnej odsłonie to idealny wybór na uroczystą, świąteczną kolację z najbliższymi. Przedstawiamy dwie propozycje, którym nie oprze się żaden wielbiciel śledzi. Zapraszamy do wykorzystania poniższych przepisów i gwarantujemy – goście będą zachwyceni! Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (około 30 szt.): 300 g mąki pszennej 20 g masła 120 ml gorącej wody 1 mało jajko szczypta soli Farsz: 5 filetów z suszonymi pomidorami z beczki śledzi SEKO 70 g kaszy jaglanej 110 g szpinaku 130 g sera ricotta 100 g startego sera mozzarella 35 g sera feta 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Dekoracja: natka pietruszki lub rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Farsz: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą. Śledzik pod pierzynką SKŁADNIKI: filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju 250 g 4 ugotowane ziemniaki 2 czerwone cebule 4 ogórki konserwowe 2 czerwone ugotowane buraki 4 jajka ugotowane na twardo pieprz majonez opcjonalnie żółty ser SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu, posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”. Smacznego! W ofercie SEKO jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Produkty SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
