Data publikacji: 2017-09-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Smak jesieni
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Koniec lata i wczesna jesień zachwycają bogactwem warzyw i owoców – w szczególności wszelkimi odcieniami soczystej papryki, doskonałej by przygotować gulasz madziarski lub węgierskie leczo. Charakterystycznych nut smakowych nada im przyprawa do gulaszu i leczo Galeo.

Koniec lata i wczesna jesień zachwycają bogactwem warzyw i owoców – w szczególności wszelkimi odcieniami soczystej papryki. Żółte, zielone, pomarańczowe, białe czy czerwone strąki kuszą, aby przygotować z nich gulasz madziarski lub węgierskie leczo. Charakterystycznych dla kuchni znad Balatonu nut smakowych nada im przyprawa do gulaszu i leczo Galeo. Papryka to niezwykle zdrowe warzywo, którego właściwości w zależności od koloru nieco się różnią. Co ważne, nawet po ugotowaniu zachowuje większość swoich składników odżywczych. Do tego jest po prostu bardzo smaczna. Nic dziwnego, że jest jednym z najważniejszych składników w węgierskiej kuchni. W trio z pomidorami i cebulą, mniej więcej w równych proporcjach, stanowi leczo. Żeby je przygotować wystarczy zeszklić na oleju lub smalcu cebulę, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić przyprawą do gulaszu i leczo Galeo i jeszcze przez chwilę podusić. To doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie, które można wzbogacić boczkiem, słoniną lub kiełbaską. Przyprawa do gulaszu i leczo sprawdzi się również w przypadku innych potraw charakterystycznych dla kuchni węgierskiej, zwłaszcza podczas przyrządzania mięs duszonych, sosów oraz gulaszów. Co w niej znajdziemy? Oprócz słodkiej papryki, bardzo charakterystyczny dla dań z tego regionu czosnek. Ziołowego aromatu kompozycji nadają majeranek, tymianek i kolendra, natomiast pikantności: biała gorczyca, chili i cebula. Kompozycję dopełniają kminek i cząber. Dań nie trzeba dodatkowo doprawiać, ponieważ mieszanka zawiera odpowiednią ilość soli. Przyprawę do gulaszu i leczo Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł. *** Gulasz madziarski Składniki: • 1 kg udźca z indyka bez kości • 20 pieczarek • 2 marchewki • 2 papryki • 500 g pomidorów • 20 marynowanych cebulek • 40 g mąki pszennej • 60 ml oleju • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu i leczo Galeo Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i oprószyć mąką, obsmażyć w garnku na oleju. Pomidory obrać i pokroić w ósemki. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, marchewki i papryki, a następnie przełożyć do garnka z mięsem. Dodać pozostałe składniki i zalać wodą tak, aby przykryła zawartość garnka. Dusić przez godzinę. Podawać z ryżem lub makaronem. Czas przygotowania: ok. 1,5 h. Koszt: ok. 30 zł, koszt 1 porcji: ok. 6 zł
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 