LIFESTYLE Żywienie

Sposoby na smaczne fetowanie lata

Sposoby na smaczne fetowanie lata
Kuchnia daje wiele możliwości do fetowania lata. Zwłaszcza świeże warzywa i owoce połączone z innymi produktami wysokiej jakości są inspiracją do przygotowania smacznych potraw letniego menu – sałatek, dań głównych i

Data publikacji: 2017-08-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Sposoby na smaczne fetowanie lata
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Kuchnia daje wiele możliwości do fetowania lata. Zwłaszcza świeże warzywa i owoce połączone z innymi produktami wysokiej jakości są inspiracją do przygotowania smacznych potraw letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów.

Sposoby na smaczne fetowanie lata LIFESTYLE, Żywienie - Kuchnia daje wiele możliwości do fetowania lata. Zwłaszcza świeże warzywa i owoce połączone z innymi produktami wysokiej jakości są inspiracją do przygotowania smacznych potraw letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów.

Na lato czekamy z utęsknieniem cały rok, dlatego teraz korzystamy z każdej okazji, by się nim cieszyć. Nieskończenie wiele możliwości do jego fetowania daje kuchnia. Dojrzewające w słońcu, świeże warzywa i owoce to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i kolorów. W połączeniu z innymi produktami wysokiej jakości – delikatnymi rybami, mięsem czy makaronem, tworzą nieskończenie wiele inspiracji do przygotowania smacznych potraw naszego letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów. Weekendowe grillowanie, przyjęcia i imprezy w ogrodach, a nawet codzienny, rodzinny obiad – każdy posiłek może być radosną okazją do celebrowania lata. Aromatyczne, czerwone truskawki i pomidory, soczyście zielony groszek i bób, słonecznie żółte mirabelki i fasolka szparagowa – smaki i kolory, którymi obdarza nas ta pora roku wymieniać można bez końca. Wszystkie otwierają przed nami szeroki wachlarz pomysłów na smaczne, lekkie potrawy, pełne wartościowych składników odżywczych. Makarony – jeszcze więcej pomysłów na fetowanie lata Sezonowe produkty, połączone z makaronami stworzą pełnowartościowe dania. Jednak, aby nasz posiłek był jednocześnie smaczny i pożywny musimy przede wszystkim postawić na składniki dobrej jakości. Wybór świeżych, soczystych warzyw czy owoców o tej porze roku nie będzie problemem. Wszystkie dostarczą nam cennych witamin i składników mineralnych. Doskonałym ich uzupełnieniem będą makarony Lubelli, które zapewnią nam dawkę energii do cieszenia się letnimi aktywnościami. Powstają tylko z wysokiej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Z kolei duży wybór dostępnych kształtów, np. uszka, świderki, wstążki,  gniazda, pióra i wiele, wiele innych – to niewyczerpane źródło inspiracji do przygotowania kolejnych pyszności z ich udziałem. Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zachęca do smacznego fetowania lata, proponując dwa smakowite dania: makaron świdry z zielonym groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem – to interesująca propozycja na smaczny obiad, z kolei sałatka z uszek z tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i szpinakiem łączy smaki w ciekawą kompozycję, która mile zaskoczy gości np. na ogrodowym przyjęciu. Makaron Lubella świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek   POTRZEBUJESZ:  • Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie • surowy, wędzony boczek w plastrach 200g • młode pory  3 sztuki  • zielony groszek 300g  • cytryna 1/2 sztuki • koperek 1/2 pęczka • masło 50g • sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 20 minut   DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień…  Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.   2. W międzyczasie… Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła – aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.   3. To już prawie meta!  Wymieszaj  makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj – jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem. Brawo! Zaproś bliskich do stołu i spróbujcie pysznego dania!   Sałatka z makaronem Lubella uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem POTRZEBUJESZ: •Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie • tuńczyk w oleju 2 puszki • bób 500g • czerwona cebula 1 sztuka • młody szpinak 1 opakowanie (200g) • cytryna 1-2 sztuki  • liście mięty 1 garść • musztarda pełnoziarnista 1 łyżka • sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 20 minut   DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.    2. W międzyczasie… Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą.   3. To już prawie meta! Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny. Brawo! Oto Twoja pyszna sałatka. Smacznego! Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zdradza też 2 triki kucharskie: jak złagodzić ostry smak cebuli oraz jak zrobić chrupiące chipsy z boczku w plastrach, np. do udekorowania potrawy.  – Żeby cebula była łagodniejsza w smaku, należy ją najpierw przepłukać gorącą wodą (z kranu) przez ok. 30 sekund, a następnie włożyć do szklanki z wodą, do której dodajemy łyżkę cukru i octu oraz szczyptę soli. Cebulę marynujemy w ten sposób przez ok. 15 min. – podpowiada kucharz.  – Aby powstały pyszne, chrupiące chipsy z boczku, należy jego cienko pokrojone plastry położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć je kolejną warstwą papieru. Następnie całość docisnąć, np. ciężką patelnią, którą można wstawiać do piekarnika. Zapiekać przez ok. 15 – 20 min, aż boczek stanie się złotobrązowy i chrupiący. Po wyjęciu chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kuchennym ręczniku. – radzi ekspert Lubelli. 

A to już wiesz?  Jesienne must have z Vegetą Natur

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Sposoby na smaczne fetowanie lata LIFESTYLE, Żywienie - Kuchnia daje wiele możliwości do fetowania lata. Zwłaszcza świeże warzywa i owoce połączone z innymi produktami wysokiej jakości są inspiracją do przygotowania smacznych potraw letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy