Aktualności kulinarne Naturalnie Smaczne Przyprawy

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują

Data publikacji: 2017-12-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?
Kategoria: Aktualności kulinarne , Przyprawy , Naturalnie Smaczne , ,

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.
Aktualności kulinarne , Przyprawy , Naturalnie Smaczne , , - Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.

W większości domów przyrządzanie pierogów to niemal tradycja rodzinna. Przepisy na idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W ciągu roku najchętniej sięgamy po pierogi z serem i ziemniakami, tzw. ruskie, w czasie świąt – po te z kapustą i grzybami. W tym okresie warto zainspirować się także nowymi przepisami, które urozmaicą i unowocześnią bożonarodzeniowe menu.

Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania. Nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był on gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.

Z soczewicą

Powodów, dla których warto jeść soczewicę, jest wiele. Wróciła do łask wraz z rozpowszechnianiem się mody na zdrowe odżywianie. Za sprawą dużej ilości białka stała się ulubienicą wegetarian. Jest nie tylko smaczna, lecz także tania i prosta w przygotowaniu. „Przy okazji Wigilii możemy podać zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możemy też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Wystarczy zmielić ziarna soczewicy na jednolitą masę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (według upodobania).

A to już wiesz?  Zimowa dieta też może być pełna warzyw - sezon na jarmuż i brukselkę

 Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 8

Składniki:

300 g zielonej soczewicy
1 szklanka wody
600 g mąki
3 cebule
2 jajka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
3 ząbki czosnku
1 szczypta majeranku i tymianku
1 szczypta soli
1 łyżka tłuszczu

Sposób przygotowania:

Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.
Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.
Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.
Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.
Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Z kaszą gryczaną

O zdrowotnych właściwościach kasz powstało już setki artykułów i wypowiedzi. Lekarze oraz dietetycy zapewniają, że warto je wykorzystywać w codziennej diecie. Szczególnie godna polecenia jest kasza gryczana. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi oraz jako dodatek np. do gulaszu. Kaszę gryczaną można także wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. W połączeniu z grzybami, boczkiem czy twarogiem stanowi smaczny oraz pełnowartościowy posiłek. Jedno jest pewne, danie to idealnie sprawdzi się podczas świątecznej kolacji.

Pierogi z kaszą gryczaną

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

500 g mąki
150 ml ciepłej wody
sól
200 g kaszy gryczanej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
100 g boczku wędzonego
50 ml oleju roślinnego
50 g suszonych grzybów leśnych
2 jajka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą, wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby, jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.
W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.
Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione – Esencję do duszonych mięs Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i, zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.
Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

A to już wiesz?  Smakowite dyniowate – odkryj smaki jesieni w swojej kuchni!

Z makiem

Mak w tradycji polskiej wyjątkowo silnie związany jest ze świętami Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole oznacza dostatek i pomyślność. Podczas wieczerzy najczęściej podaje się kutię lub kluski z makiem. Ich ciekawą odmianę mogą stanowić pierogi. Do przygotowania far-szu wystarczy ugotować mak, zmielić, a następnie odpowiednio do smaku dodać posiekane bakalie i miód. Jest to ciekawa opcja dla wszystkich tych, którzy lubią dania na słodko. Dla wzmocnienia smaku można dodać także laskę wanilii lub kilka kropel olejku migdałowego. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z odrobiną roztopionego masła.

 Pierogi z makiem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki miodu
3 łyżki prażonych migdałów
1 laska wanilii
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej woda
1 jajko
2 żółtka

Sposób przygotowania:

Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Świąteczne potrawy to coś, na co czekamy cały rok. W tym dniu niezawodne okażą się sprawdzone, tradycyjne receptury. Warto jednak je urozmaicić – także te na pierogi. Zaskoczmy swoich domowników!

Wesołych Świąt!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Aktualności kulinarne , Przyprawy , Naturalnie Smaczne , , - Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , #Przyprawy , Naturalnie Smaczne , ,

A to już wiesz?  Na zielono, czyli inspiracje na dania z brokułów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy